Špičkového čínskeho funkcionára Poa po škandále obvinili z korupcie

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 12:52 • 2 min
Špičkového čínskeho funkcionára Poa po škandále obvinili z korupcie

PEKING - Čínskeho politika Poa Si-laja, kedysi považovaného za stúpajúcu hviezdu čínskej politiky, obvinili z úplatkárstva, korupcie a zneužívania moci, informovali štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Bývalého šéfa komunistickej strany v Čchung-čching, najväčšej metropole juhozápadnej Číny, vylúčili zo strany po škandále týkajúcom sa vraždy britského podnikateľa Neila Heywooda, za ktorú v auguste poslali do väzenia jeho ženu Ku Kchaj-laj. Poa obvinili vo štvrtok prokurátori v Ťin-an v provincii Šan-tung, informovali štátne médiá.

Škandál s pádom špičkového politika, ktorý odhalil korupciu a mocenské boje vo vedení čínskych komunistov, bol najväčším v krajine za posledné roky. Podľa tlačovej agentúry Sin-chua Po zneužil svoje postavenie, keď prijímal "extrémne veľké sumy" peňazí ako aj majetok. Obvinený je tiež zo spreneverenia verejných financií. Proces sa preto začne už čoskoro, žiadny presný termín však zatiaľ stanovený nebol, uvádza spravodajská stanica BBC. 

Pád špičkového funkcionára sa začal vo februári 2012 útekom jeho bývalého policajného šéfa na americký konzulát, kde požiadal o azyl. Škandál bol na začiatku neprehľadný, až kým nevyplávali na povrch informácie spájajúce vraždu Heywooda s Poovou manželkou. Tí mali mať spolu spor týkajúci sa "ekonomických záujmov" a Po sa mal snažiť zločin zakryť. Po strate postu straníckeho šéfa v Čchung-čching prišiel bývalý minister obchodu aj o kreslo v mocnom 25-člennom politbyre komunistickej strany a jej ústrednom výbore. Svoju rolu pri Poovom páde navyše očividne zohrala aj jeho populistická maoistická politika, ktorá bola tŕňom v oku straníckym liberálom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies