Spevák Iron Maiden investoval do najväčšej vzducholode na svete!

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 10:06 • 2 min
Spevák Iron Maiden investoval do najväčšej vzducholode na svete!

LONDÝN - Frontman britskej heavymetalovej kapely Iron Maiden Bruce Dickinson investoval 450-tisíc amerických dolárov (v prepočte približne 327-tisíc eur) do vývoja najväčšej hybridnej vzducholode na svete. Stroj s názvom HAV Airlander má dĺžku 91,4 metra, čo je o 18,2 metra viac než lietadlo Boeing 747. Váži 38 ton, pričom dokáže uniesť náklad až do hmotnosti 50 ton. Maximálna rýchlosť vzducholode je 160 kilometrov za hodinu, pričom na jedno natankovanie vydrží vo vzduchu 21 dní, čo je 50-krát viac než vrtuľník.

slovakia

left justify in out

Špeciálny pristávací systém jej umožňuje pristáť na zemi, piesku alebo vode, a je preto vhodná napríklad na dopravu nákladu do oblastí postihnutých prírodnými katastrofami. Dickinson, ktorý je taktiež aktívny pilot, chce túto vzducholoď spropagovať tak, že s ňou bez prestávky dva razy obletí Zem. "Chcem s touto vzducholoďou letieť od pólu k pólu. Poletíme ponad Amazonku vo výške dvadsať stôp (približne šesť metrov, pozn. SITA), taktiež ponad niektoré z najväčších miest na svete a celý let budeme streamovať na internete," uviedol Dickinson.

 

Kapelu Iron Maiden založil v roku 1975 basgitarista a skladateľ Steve Harris. V roku 1980 debutovala eponymným albumom. Odvtedy uviedla na trh ďalších 14 štúdioviek, zatiaľ poslednou je nahrávka The Final Frontier (2010). Okrem spomínaných Dickinsona a Harrisa v kapele pôsobia aj Dave Murray (gitara), Adrian Smith (gitara, sprievodné vokály), Janick Gers (gitara) a Nicko McBrain (bicie). Skupina má na konte Brit Award, Grammy či Ivor Novello Award. Na celom svete predala viac ako 85 miliónov kópií albumov a je jednou z najvýznamnejších skupín v dejinách rockovej hudby. V rámci aktuálneho turné Maiden England sa predstaví aj 8. júna v Brne na Veledrome a 14. júna na rakúskom festivale Nova Rock. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies