Speváčka Björk obvinila známeho režiséra zo sexuálneho obťažovania

NETKY.SK • 18 Október 2017, 11:47 • 2 min
Speváčka Björk obvinila známeho režiséra zo sexuálneho obťažovania

BRATISLAVA - Islandská speváčka Björk obvinila "dánskeho režiséra", že ju sexuálne obťažoval počas nakrúcania filmu. O svojich skúsenostiach prvý raz napísala ešte v nedeľu na sociálnej sieti Facebook a v utorok svoje obvinenia rozšírila zverejnením podrobností o obťažovaní v rámci internetovej iniciatívy #metoo, v preklade Aj ja, ktorá spája ženy s podobnými zážitkami.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatjedenročná rodáčka z Reykjavíku síce filmára v príspevkoch nemenovala, no nakrútila len jeden film s dánskym režisérom - drámu Tanečnica v tme (2000) s Larsom von Trierom.

 

Ten obvinenie vzápätí odmietol a pre dánsky denník Jyllands-Posten vyhlásil, že jediné, v čom Björk hovorí pravdu, je to, že boli nepriatelia. Režiséra sa zastal aj producent filmu Peter Aalbaek Jensen. "To my sme boli obeťami. Tá žena bola silnejšia ako Lars von Trier so mnou aj celou našou spoločnosťou dokopy," povedal pre Jyllands-Posten.

"Keďže pochádzam z krajiny, ktorá má ako jedna z niekoľkých na svete najbližšie k rovnosti pohlaví a v tom čase som mala už silnú pozíciu v hudobnom svete s ťažko vydobytou nezávislosťou, okamžite po vkročení do roly herečky mi bolo jasné, že ponižovanie a úloha slabšej, sexuálne obťažovanej bytosti je normou, pričom režisér a desiatky členov štábu to umožňujú a podporujú. Pochopila som, že je zaužívané, že režisér sa môže herečiek svojvoľne dotýkať a obťažovať ich a filmový priemysel to dovoľuje," napísala Björk ešte v nedeľu.

V utorňajšom príspevku obvinenia spresnila a popísala, ako jej režisér robil neslušné návrhy, a keď odmietla, "vybuchol a pred očami všetkých prítomných zlomil stoličku". "Niekedy ma celé minúty, proti mojej vôli, hladkal," opísala speváčka, ktorá tiež tvrdí, že jej režisér "neustále šepkal nemiestne, paralyzujúce a nechcené sexuálne ponuky".

 

Počas nakrúcania vo Švédsku dokonca podľa jej slov "hrozil, že uprostred noci prelezie cez balkón z jeho izby do mojej s jednoznačným sexuálnym úmyslom, zatiaľ čo jeho žena bola vo vedľajšej izbe".

 

Na záver tiež uviedla, že filmár a producent šírili vymyslené príbehy o tom, ako sa s ňou ťažko spolupracuje práve preto, že sa obťažovaniu nepodvolila. "Toto sa krásne zhoduje s Weinsteinovými metódami a šikanovaním. Nikdy som nezjedla tričko a nie som si istá, či je to vôbec možné," napísala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies