Speváčka Anka Repková predstavuje vianočný singel Svetlo

NETKY.SK • 22 December 2015, 08:40 • 2 min
Speváčka Anka Repková predstavuje vianočný singel Svetlo

BRATISLAVA - Speváčka Anka Repková prichádza s vianočnou skladbou Svetlo. Vyznačuje sa komorným, ale zároveň plným zvukom, ktorého dôležitú časť tvoria sláčikové nástroje. Práve vďaka aranžmánom získala skladba špecifickú atmosféru a speváčka k nej už nakrútila aj videoklip.

slovakia

left justify in out

„Tak ako pri mojom poslednom singli Vyznanie aj teraz som pieseň nahrávala so sláčikovým kvartetom, ktoré bude súčasťou aj mojich ďalších piesní. Už teraz pripravujem nový singel, ktorý vydáme v januári,“ uviedla pre médiá speváčka.

 

 

S textom to bolo zložitejšie, keďže Ankiným zámerom bolo vyjadriť ducha Vianoc bez použitia slov ako Vianoce, ligoce, stromček, hviezda a podobne. Témy lásky, mieru a dobrej vôle sú v dnešnej dobe veľmi sprofanované. To, čo im v piesňových textoch dodáva autentickosť, je najmä úprimný interpretačný prejav a súlad textu s hudbou.

Videoklip vznikol vďaka intenzívnej práci pomerne rýchlo. „Najprv som si myslela, že pre nedostatok času dokončím len samotnú nahrávku. Keď sa však stretne vôľa a inšpirácia s ochotou ľudí, ktorí chcú pomôcť, nič nie je nemožné,“ konštatuje Anka Repková.

 

Video sa nahrávalo na Novej scéne v štúdiu Olympia v rámci vianočného večierka. Čiernobiele zábery podčiarkujú komorný charakter skladby, pričom obrazom celej kompozície sa vinie motív svetla. V pozadí klipu je vidieť aj Zbor Anky Repkovej Spievanie nás baví. Anka ho založila v septembri tohto roka. Chodia tam nadšenci, pre ktorých je spev relaxom a zábavou v ich voľnom čase. K založeniu zboru speváčku inšpirovalo účinkovanie v londýnskom gospelovom zbore. Pieseň a videoklip mali premiéru na vianočných trhoch v Bratislave, pričom ju pokrstili hudobníci na pódiu aj ľudia na námestí vzájomným objatím. Anka týmto gestom a samotnou skladbou chcela vyjadriť pocit spolupatričnosti, úcty a tolerancie.

 

Pieseň vznikla spontánne ako odpoveď na inšpiráciu, ktorej hlavným zdrojom bola vianočná pieseň z repertoáru speváčky Enye. „Keď som ju znova vo voľnom čase počúvala, vzbudila vo mne taký zvláštny vianočný pocit. Sadla som si ku klavíru a za štyri hodiny som skomponovala hudbu. Aranžérsky je to môj prvý počin,“ priznala speváčka, ktorej pri aranžovaní pomohol basgitarista Martin Gábor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies