Speváci Latinskej Ameriky vzdali poctu Fidelovi Castrovi k 85. narodeninám

NETKY.SK • 15 August 2011, 11:20 • 2 min
Speváci Latinskej Ameriky vzdali poctu Fidelovi Castrovi k 85. narodeninám

Speváci Latinskej Ameriky vzdali poctu Fidelovi Castrovi k 85. narodeninám - Politika Takmer dve desiatky spevákov a hudobníkov z deviatich krajín Latinskej Ameriky vzdali v piatok na koncerte poctu Fidelovi Castrovi - v predvečer 85.

slovakia

left justify in out

img

Takmer dve desiatky spevákov a hudobníkov z deviatich krajín Latinskej Ameriky vzdali v piatok na koncerte poctu Fidelovi Castrovi - v predvečer 85. narodenín bývalého kubánskeho vodcu.
      Koncert nazvaný "Serenade to Fidelity" (Serenáda vernosti) bol "poctou životu muža, ľudu, národu a revolúcii", uviedol denník kubánskej komunistickej strany Granma.
      Na slávnostnej udalosti sa však nezúčastnil Fidel Castro ani jeho mladší brat Raúl Castro. Prítomných však bolo mnoho ďalších kubánskych lídrov, vrátane viceprezidenta Josého Ramóna Machada Venturu.
      Fidel Castro nie je pri moci od roku 2006, keď takmer podľahol črevnému ochoreniu a dočasne odovzdal prezidentský úrad svojmu bratovi Raúlovi. Castro starší sa natrvalo zriekol prezidentského postu v roku 2008.
      Castra vidieť v týchto dňoch na verejnosti málo. Keď sa ukázal v apríli na zjazde komunistickej strany, zdalo sa, že na nohách stojí neisto a k jeho kreslu ho odviedol asistent. Na tom istom zjazde strana vymenovala svoj riadiaci výbor, ale bez Castra ako jeho člena - prvýkrát za päť desaťročí. Bývalý vodca tak zostal bez akejkoľvek oficiálnej funkcie. K moci sa dostal vďaka revolúcii v roku 1959.
      Aj na dôchodku však Fidel Castro hádže dlhý tieň. Raúl vyhlásil, že so svojím bratom sa radí, a niektorí analytici kubánskych pomerov uviedli, že Fidelova prítomnosť pôsobí ako brzda reforiem. Raúl sa totiž spolieha, že zachránia ekonomiku, napríklad určité zmiernenie štátnej kontroly.
      Kubánska speváčka Omara Portuondová - držiteľka hudobnej ceny Grammy, ktorá spievala na slávnom albume Buena Vista Social Club - bola veľkým ťahákom koncertu. Konal sa v havanskom Divadle Karla Marxa s 5000 sedadlami.
      Na zozname účinkujúcich sa nachádzali aj regionálne hviezdy ako venezuelská speváčka Cecilia Toddová, uruguajský spevák, gitarista, skladateľ a politický aktivista Daniel Viglietti, Pancho Villa z Čile a argentínska hudobníčka Liliana Herrerová.
      Skutočnou hviezdou večera bol však nepochybne Fidel Castro.
      "Toto je láska. Serenáda je žáner, ktorý sa rodí z lásky," povedal Viglietti na tlačovej konferencii začiatkom toho týždňa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies