Šperky a iné veci Mata Hari vydražili za desaťnásobok očakávanej sumy

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 07:00 • 2 min
Šperky a iné veci Mata Hari vydražili za desaťnásobok očakávanej sumy

AMSTERDAM - Šperky a iné veci z pozostalosti legendárnej holandskej tanečnice a špiónky Mata Hari vydražili v piatok v Amsterdame za približne 17.000 eur, čo je desaťnásobok odhadovanej hodnoty.

slovakia

left justify in out

Hovorca aukčného domu De Zwaan pripustil, že dražené veci a ich hodnotu posudzovali bez zohľadnenia významu mena ich niekdajšej majiteľky. Pod dražobné kladivko sa popri šperkoch dostali aj iné predmety, ktoré istému notárovi zanechal umelec-priateľ Mata Hari, a to okrem iného hodinky, mramorový obraz či strieborný príbor, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Rodáčka z Leeuwardenu, vlastným menom Margaretha Geertruida Zelleová sa už pred prvou svetovou vojnou preslávila ako "orientálna tanečnica", kurtizána a milenka mnohých celebrít. V roku 1915 sa zaviazala k spolupráci s nemeckou tajnou službou. Neskôr však spolupracovala aj s francúzskou stranou. Skutočný význam jej pôsobenia ako špiónky je až do súčasnosti posudzovaný kontroverzne.

 

Mata Hari odsúdili za špionáž a vlastizradu na trest smrti a v októbri 1917 ju pri zámku Vincennes zastrelili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies