Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. okt. 2018Lukáš
BratislavaBratislava 20°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
19.03.2018 09:00 Gurmán
Špenátové kreácie
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
19.03.2018 09:00 Gurmán

Špenátové kreácie



BRATISLAVA - Lístky mladého špenátu sú skvelé snáď vo všetkých úpravách. Nepotrebujú žiadne dlhé varenie, takže z nich už za pár minút vykúzlite lacné a nenáročné jedlá. Máme pre vás tipy, ktoré si zamiluje celá rodina.


Špenátová polievka so slaninkou

 

Suroviny:

1.3 litra voda, 350 g čerstvý špenát
Zápražka: 40 g slanina, 30 g hladká múka, 1/2 ks cibuľa (20 g), soľ, mleté čierne korenie, 1 strúčik, pretlačený cesnak, majorán alebo petržlenová vňať
Halušky: 30 g maslo, 1 ks vaječný žĺtok, 100 g hrubá múka, 3 PL voda

 

 

Postup:
Očistený a dobre umytý špenát dáme variť do vriacej vody. Keď zmäkne, scedíme a nasekáme nadrobno. Slaninu a cibuľu na zápražku nakrájame, opražíme, pridáme soľ, korenie a zahustíme hladkou múkou. Všetko poriadne premiešame a pražíme, kým nezačne zápražka hnednúť. Okamžite odstavíme, aby neprihorela. Zápražku zalejeme vodou, v ktorej sa varil špenát, pridáme nasekaný špenát a polievku privedieme do varu. Cesto na halušky pripravíme vymiešaním žĺtka, masla, múky a ak je cesto veľmi husté, rozriedime vodou podľa potreby. Do vriacej polievky zavaríme maslové halušky. Premiešame a necháme pár minút variť. Hotovú polievku ochutíme trochou roztlačeného cesnaku a majoránu.

 

 

Špenátovo-banánové smoothie

 

Suroviny:
1 ks banán, 2 hrste mladý špenát (listy), 1 KL chia semienka. 200 ml voda

 

Postup: 
Všetky ingrediencie spolu dobre rozmixujeme a podávame vo vysokom pohári.

 

 

Špenátové ravioli

 

Suroviny:
400 g múka polohrubá, 4 ks vajce, 1 ČL rastlinný olej, 500 g špenát, 1 ks cibuľa, 1 strúčik cesnak, 1 PL maslo, 250 g nízkotučný tvaroh, 2 ks vajce, 1 ks žĺtok, 200 g smotana, 150 ml cviklová šťava, 1 PL balzamikový ocot, soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:
Z múky, vajec, 1/2 ČL soli a oleja spracujeme cesto a necháme ho na teplom mieste 30 minút odležať. Medzitým očistíme špenát. Cibuľu a cesnak ošúpeme, najemno posekáme a opečieme na horúcom masle. Pridáme špenátové listy a dusíme 5 minút. Potom ich preložíme na sito a necháme vychladnúť. Odkvapkaný tvaroh zmiešame so špenátom, pridáme vajcia a žĺtok a ochutíme soľou a korením. Na polovicu cesta porozdeľujeme špenátovú plnku, v odstupoch asi 5 cm. Preložíme na ňu druhú polovicu a okolo plnky pritlačíme. Radielkom na cesto povykrajujeme malé štvorčeky, ktoré uvaríme v slanej vode. Smotanu s cviklovou šťavou uvedieme do varu a zredukujeme asi o jednu tretinu. Ochutíme balzamovým octom, osolíme a okoreníme.

 

 

Špenátové fašírky s ryžou

 

Suroviny:
250 g ryža, 1 kg špenát, 3 ks vajce, 150 g strúhanka, 2 PL červená mletá paprika, 300 ml olej, soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:
Ryžu a umyté špenátové listy uvaríme zvlášť v osolenej vode. Uvarené listy scedíme, pokrájame, zmiešame s ryžou, vajíčkami, strúhankou, ochutíme paprikou, korením a soľou. Všetko spolu dobre premiešame a urobíme malé fašírky, ktoré vyprážame v horúcom oleji. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu a zeleninový šalát. 

 

 

Zemiaky zapečené so syrom a špenátom

 

Suroviny:
500 g zemiaky, 600 g špenátové listy, 200 g syr tvrdý, 100 g šalát, 1 ČL maslo, 2 ks paradajka, 2 strúčiky cesnak, mleté čierne korenie, soľ, pažitka

 

Postup:
Do panvice dáme roztopiť maslo a podusíme v ňom ošúpané a prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme čerstvé špenátové listy a rozmiešame ich s opraženým cesnakom, štipkou soli a mletým čiernym korením. Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme, rozpolíme, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Na strúhadle postrúhame 200 g tvrdého syra. Na každý zemiak dáme trocha špenátovej zmesi a posypeme strúhaným syrom. Zapekáme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 minút. Šalát potrháme na menšie kúsky. Paradajky pokrájame na mesiačiky, pažítku posekáme. Podávame so zapečenými zemiakmi.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok