BRATISLAVA - Lístky mladého špenátu sú skvelé snáď vo všetkých úpravách. Nepotrebujú žiadne dlhé varenie, takže z nich už za pár minút vykúzlite lacné a nenáročné jedlá. Máme pre vás tipy, ktoré si zamiluje celá rodina.
Špenátová polievka so slaninkou
Suroviny:
1.3 litra voda, 350 g čerstvý špenát
Zápražka: 40 g slanina, 30 g hladká múka, 1/2 ks cibuľa (20 g), soľ, mleté čierne korenie, 1 strúčik, pretlačený cesnak, majorán alebo petržlenová vňať
Halušky: 30 g maslo, 1 ks vaječný žĺtok, 100 g hrubá múka, 3 PL voda
Postup:
Očistený a dobre umytý špenát dáme variť do vriacej vody. Keď zmäkne, scedíme a nasekáme nadrobno. Slaninu a cibuľu na zápražku nakrájame, opražíme, pridáme soľ, korenie a zahustíme hladkou múkou. Všetko poriadne premiešame a pražíme, kým nezačne zápražka hnednúť. Okamžite odstavíme, aby neprihorela. Zápražku zalejeme vodou, v ktorej sa varil špenát, pridáme nasekaný špenát a polievku privedieme do varu. Cesto na halušky pripravíme vymiešaním žĺtka, masla, múky a ak je cesto veľmi husté, rozriedime vodou podľa potreby. Do vriacej polievky zavaríme maslové halušky. Premiešame a necháme pár minút variť. Hotovú polievku ochutíme trochou roztlačeného cesnaku a majoránu.
Špenátovo-banánové smoothie
Suroviny:
1 ks banán, 2 hrste mladý špenát (listy), 1 KL chia semienka. 200 ml voda
Postup:
Všetky ingrediencie spolu dobre rozmixujeme a podávame vo vysokom pohári.
Špenátové ravioli
Suroviny:
400 g múka polohrubá, 4 ks vajce, 1 ČL rastlinný olej, 500 g špenát, 1 ks cibuľa, 1 strúčik cesnak, 1 PL maslo, 250 g nízkotučný tvaroh, 2 ks vajce, 1 ks žĺtok, 200 g smotana, 150 ml cviklová šťava, 1 PL balzamikový ocot, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Z múky, vajec, 1/2 ČL soli a oleja spracujeme cesto a necháme ho na teplom mieste 30 minút odležať. Medzitým očistíme špenát. Cibuľu a cesnak ošúpeme, najemno posekáme a opečieme na horúcom masle. Pridáme špenátové listy a dusíme 5 minút. Potom ich preložíme na sito a necháme vychladnúť. Odkvapkaný tvaroh zmiešame so špenátom, pridáme vajcia a žĺtok a ochutíme soľou a korením. Na polovicu cesta porozdeľujeme špenátovú plnku, v odstupoch asi 5 cm. Preložíme na ňu druhú polovicu a okolo plnky pritlačíme. Radielkom na cesto povykrajujeme malé štvorčeky, ktoré uvaríme v slanej vode. Smotanu s cviklovou šťavou uvedieme do varu a zredukujeme asi o jednu tretinu. Ochutíme balzamovým octom, osolíme a okoreníme.
Špenátové fašírky s ryžou
Suroviny:
250 g ryža, 1 kg špenát, 3 ks vajce, 150 g strúhanka, 2 PL červená mletá paprika, 300 ml olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Ryžu a umyté špenátové listy uvaríme zvlášť v osolenej vode. Uvarené listy scedíme, pokrájame, zmiešame s ryžou, vajíčkami, strúhankou, ochutíme paprikou, korením a soľou. Všetko spolu dobre premiešame a urobíme malé fašírky, ktoré vyprážame v horúcom oleji. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu a zeleninový šalát.
Zemiaky zapečené so syrom a špenátom
Suroviny:
500 g zemiaky, 600 g špenátové listy, 200 g syr tvrdý, 100 g šalát, 1 ČL maslo, 2 ks paradajka, 2 strúčiky cesnak, mleté čierne korenie, soľ, pažitka
Postup:
Do panvice dáme roztopiť maslo a podusíme v ňom ošúpané a prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme čerstvé špenátové listy a rozmiešame ich s opraženým cesnakom, štipkou soli a mletým čiernym korením. Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme, rozpolíme, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Na strúhadle postrúhame 200 g tvrdého syra. Na každý zemiak dáme trocha špenátovej zmesi a posypeme strúhaným syrom. Zapekáme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 minút. Šalát potrháme na menšie kúsky. Paradajky pokrájame na mesiačiky, pažítku posekáme. Podávame so zapečenými zemiakmi.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.