Špekuluje sa o tom, kde je Viktor Janukovyč

NETKY.SK • 23 Február 2014, 10:02 • 2 min
Špekuluje sa o tom, kde je Viktor Janukovyč

KYJEV - Podľa slov jedného z jeho nemenovaných spolupracovníkov sa exprezident celý deň nachádzal v severovýchodnom meste Charkov.

slovakia

left justify in out

Po dni plnom drámy a intríg stále nie je jasné, kde sa nachádza zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, napísala dnes agentúra Reuters.

Podľa slov jedného z jeho nemenovaných spolupracovníkov sa exprezident celý deň nachádzal v severovýchodnom meste Charkov, napriek tomu sa však neobjavil na schôdzke miestnych guvernérov. Taxikár v Kyjeve odprisahal, že Janukovyč ušiel z Kyjeva do Spojených arabských emirátov (SAE). Podľa iných správ chcel exprezident opustiť krajinu v prenajatom lietadle, ktoré malo vyštartovať z letiska v Donecku, údajne mu v tom však zabránila hraničná polícia.

Tajomné dohady o tom, kde je Janukovyč, len málo pomáhajú jeho stúpencom, ktorí trvajú na tom, že ich líder je naďalej prezidentom - napriek tomu, že parlament odhlasoval jeho odvolanie po troch mesiacoch nepokojov a niekoľkých dní krviprelievania, pripomína Reuters.

"Máme legitímneho, žijúceho prezidenta, len nevieme, kde sa nachádza," povedal člen Janukovyčovej Strany regiónov Oleh Caryov pre ruskú televíziu.

Demonštranti žiadajú Janukovyčovu hlavu

Demonštranti na kyjevskom Námestí nezávislosti, oplakávajúci desiatky obetí z vlastných radov, ktorí prišli o život počas dvoch dní najhorších nepokojov, medzitým žiadajú Janukovyčovu hlavu, píše Reuters.

V Donecku môže 63-ročný Janukovyč rátať s podporou miestneho oligarchu Rinata Achmetova, najbohatšieho muža Ukrajiny a hlavného financovateľa Strany regiónov.

Napriek spoločnej vášni pre miestny futbalový klub Šachtar Doneck je však pravdepodobné, že Achmetovovým záujmom viac prospeje, ak preukáže poslušnosť novej moci.

"Najlepšou cestou pre Achmetova, ako sa priblížiť novým úradom, je vydať Janukovyča," povedal politický analytik z kyjevského think-tanku Penta Volodymyr Fesenko. "Pre Janukovyča nie je bezpečný dokonca ani Doneck," dodal.

V rozhovore z miestnosti, ktorá vyzerala ako hotelová izba, otrasený Janukovyč pre ukrajinskú televíziu UBR povedal, že nemá v úmysle opustiť krajinu, pripomína Reuters. Miesto toho plánoval odcestovať na juhovýchod, do regiónu, kam spadá i väčšinou etnickými Rusmi obývaný Krym - domov ruskej čiernomorskej flotily.

Ak Janukovyč zakotví tam a zaviaže sa, že bude bojovať, posilnia sa špekulácie o sprisahaní s cieľom rozdeliť krajinu na základe jej historických lingvistických a kultúrnych zlomových línií.

Janukovyč vraj chcel odletieť súkromným lietadlom

Ruská agentúra Interfax napriek tomu priniesla informáciu, že dvaja ozbrojení muži sa pokúsili podplatiť pohraničnú stráž, aby umožnila Janukovyčovi odletieť z Donecku na palube súkromného lietadla, pohraničná stráž to však odmietla. Otázkou zostáva, kam mal Janukovyč namierené.

Prirodzenou voľbou by mohlo byť Rusko, kvôli ktorému Janukovyč ukázal chrbát prehlbovaniu väzieb s EÚ. Moskva však len ťažko skrývala svoju netrpezlivosť s Janukovyčovou neschopnosťou potlačiť protesty proti nemu, uvádza Reuters.

Lepšie prijatie by sa Janukovyčovi možno ušlo v susednom Bielorusku, kde Aleksander Lukašenko v roku 2010 prijal po jeho zvrhnutí aj kyrgyzského lídra Kurmanbeka Bakijeva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies