Špekulácie o výpadku motorov padnutého vrtuľníka v Prešove vyprovokovali výrobcu! Spoločnosť Bell zaujala jasný postoj

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 12:36 • 2 min
Špekulácie o výpadku motorov padnutého vrtuľníka v Prešove vyprovokovali výrobcu! Spoločnosť Bell zaujala jasný postoj

Predbežné skúmanie záznamov zariadení spadnutého vrtuľníka Bell 429 naznačuje, že pri nehode ľudský faktor nezlyhal.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to aj riaditeľ tlačového odboru rezortu vnútra Ivan Netík, ktorý pred pár dňami povedal: „Za pádom stroja je podľa predbežnej analýzy údajov z čiernych skriniek technická porucha, nie zlyhanie ľudského faktora.“  Zároveň dodal, že zariadenia teraz musia podrobne preskúmať odborníci v USA. 

 

V médiách sa však objavili správy o tom, že dôvodom pádu mal byť výpadok oboch motorov vrtuľníka naraz. V tejto súvisloti vydala spoločnosť Bell Helicopter oficiálne stanovisko. 

 

„V súvislosti so správami, ktoré sa objavili v médiách, informujeme, že v tejto fáze vyšetrovania nie je možné určiť žiadnu konkrétnu príčinu nehody. Vyšetrovanie leteckých nehôd je veľmi komplexný proces a vyžaduje posúdenie viacerých faktorov. Dôkladné a nestranné vyšetrovanie zvyčajne trvá niekoľko mesiacov a posúdenie jednotlivých získaných dát alebo informácií sa nedá interpretovať samostatne. Všetky zúčastnené strany by sa preto mali vyhýbať nevhodným verejným špekuláciám, kým technickí experti vyšetrovanie neuzavrú a nezverejnia výsledky svojej práce. Ak sa počas vyšetrovania objaví skutočnosť, ktorá by mohla znamenať ohrozenie letovej spôsobilosti našich strojov, budeme urýchlene informovať všetkých majiteľov a prevádzkovateľov o vhodnom postupe. Bezpečnosť je našou najvyššou prioritou,“ uvádza americká spoločnosť Bell. 

 

Letecké nešťastie sa odohralo 10. mája v Prešove. Na palube vrtuľníka boli štyria ľudia, z toho dvaja hasiči nehodu neprežili. Z výšky 100 metrov spadol policajný Bell 429, ktorý polícia nevyužívala ani dva roky. Informácie týkajúce sa príčiny pádu vrtuľníka pozorne sledujú aj záchranári spoločnosti Air - Transport Europe. Tej sa počas nočného letu vlani v septembri pri Strelníkoch v Banskej Bystrici zrútil rovnaký typ stroja.

 

Spoločnosť Bell však medzi obomi nehodami nateraz súvislosť nevidí. „Vzhľadom k tomu, že zatiaľ ani jedno z vyšetrovaní nie je dokončené, nemôžeme špekulovať o konkrétnych príčinách a súčasne nemáme dôvod domnievať sa, že obe dve nehody spolu akokoľvek súvisia.“




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona