Špeciálny úlovok: Rybár vytiahol z rieky sošku pohanského boha z doby bronzovej!

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 09:37 • 2 min
Špeciálny úlovok: Rybár vytiahol z rieky sošku pohanského boha z doby bronzovej!

BRATISLAVA - Istý Nikolaj Tarasov z ruskej dediny Tisul' na juhozápade Sibíri vylovil z dna miestnej rieky viac ako 4000 rokov starú sošku pohanského boha. Tarasovovi, ktorý pracuje ako šofér, sa to podarilo počas dňa voľna, keď si šiel zachytať ryby.

slovakia

left justify in out

"Chytal som so sieťou, namiesto s udicou. Ťahal som ju popri dne, keď som zrazu pocítil, že je ťažká. Myslel som si, že sa zachytila o skalu. S pomocou kamaráta sa mi ju podarilo vytiahnuť a práve som sa chystal ten kameň odhodiť, keď som si všimol, že má tvár. Umyl som ho preto v rieke a zistil som, že je to soška," uviedol Tarasov. Soška je 30 centimetrov vysoká a päť centimetrov široká, má oči v tvare mandlí, veľké ústa s plnými perami, zúrivý výraz, vlasy vo vrkoči a pod ním čiary, ktoré vyzerajú ako rybie šupiny. "Vzal som tú sošku do miestneho múzea a keď mi experti povedali, že ju vytesali na začiatku doby bronzovej, tak som si musel sadnúť. Ľudia v múzeu doslova skákali od radosti. Myslel som si, že môže byť maximálne niekoľko sto rokov stará, ani mi nenapadlo, že by mohla byť staršia," dodal Tarasov. 

 

"Táto soška s najväčšou pravdepodobnosťou zobrazuje nejakého pohanského boha. Predmety z ranej doby bronzovej sú veľmi vzácne. Jediné približne rovnako staré predmety, ktoré máme, sú kamenný náhrdelník a dva amulety v tvare medveďa a vtáka. Nikolaj nám tento poklad dal zadarmo, nechcel zaň žiadnu odmenu," vyhlásila riaditeľka Historického múzea v Tisule Marina Banščikova, ktorá sošku poslala odborníkom v meste Kemerovo. Tí odhadli jej vek na viac než 4000 rokov a zistili, že bola vytesaná z parožia, ktoré neskôr fosilizovalo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona