Špeciálne panely karosérie nahradia autobatérie v elektromobiloch

NETKY.SK • 22 Október 2013, 17:55 • 2 min
Špeciálne panely karosérie nahradia autobatérie v elektromobiloch

BRATISLAVA – Volvo predstavilo prototyp automobilu, ktorý namiesto klasických batérií používa na uchovanie elektrickej energie špeciálne navrhnuté panely karosérie. Švédska automobilka v spolupráci s ďalšími deviatimi spoločnosťami a Európskou úniou sa tak snaží znížiť váhu a zlepšiť dynamické vlastnosti elektrických a hybridných vozidiel.

slovakia

left justify in out

Švédi predstavili verejnosti nový prototyp Volvo S80, ktorý po viac ako trojročnom úsilí v rámci projektu podporovaného Európskou úniou, dokáže čerpať energiu z panelov karosérie bez inštalovaných klasických batérií. Špeciálne navrhnuté diely vonkajšej karosérie (dvere, strecha, kapota) obsahujú zmes uhlíkových vláken, CFRP polymérov (použitých aj v elektrickom BMW i) a 1mm hrubého lítiového filmu. Vďaka tomu fungujú ako veľkokapacitné kondenzátory, ktoré znižujú hmotnosť prototypu až o 15% a nabíjajú sa oveľa rýchlejšie ako klasické batérie.

Známym nedostatkom elektromobilov a hybridných vozidiel je práve zvýšená hmotnosť a rozloženie váhy. Vďaka úspore hmotnosti sa deklarovaný dojazd elektromobilu S80 zvýši až o 130 km. Nevýhodou tohto technologického riešenia je prípadné poškodenie panelov pri nehode alebo menšej kolízii. Nedajú sa opraviť klasickým spôsobom a ich uvádzacia cena bude pravdepodobne veľmi vysoká. Predstavitelia vedeckého tímu však neuviedli, kedy by nová technológia mohla byť nasadená v sériovej výrobe.

Pozrite si prezentačné video tímu autorov novej technológie:

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies