Špecializovaný trestný súd vysvetlil rozhodnutie o prepustení podnikateľov Salmanovovcov

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 14:33 • 2 min
Špecializovaný trestný súd vysvetlil rozhodnutie o prepustení podnikateľov Salmanovovcov

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) dnes vysvetlil, prečo v stredu vyhovel žiadosti o prepustenie z väzby podnikateľov otca Sergeja a syna Alexandra Salmanova, obžalovaných z podplácania. Súd postupoval podľa predchádzajúceho rozhodnutia najvyššieho súdu.

slovakia

left justify in out

Ten jasne vymedzil dôvody pokračovania kolúznej väzby, teda stíhania podnikateľov za mrežami z obavy, že by mohli ovplyvňovať svedkov. Dôvodom tejto väzby bola potreba vypočuť konkrétnych svedkov na súde. „Títo svedkovia už boli na hlavnom pojednávaní vypočutí,“ upozornila hovorkyňa ŠTS v Pezinku Katarína Kudjáková. Pôvodný dôvod väzby teda pominul. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry dôvody väzby naďalej trvajú, s rozhodnutím ŠTS sa nestotožňuje a jeho prokurátor proti nemu podal sťažnosť. O tej rozhodne najvyšší súd, obžalovaní teda zatiaľ zostávajú vo väzbe minimálne do jeho rozhodnutia.

 

ŠTS tvrdí, že na ponechanie obžalovaných podnikateľov Salmanov vo väzbe nestačí ani tvrdenie, že Sergej Salmanov na pojednávaní verbálnymi a neverbálnymi prejavmi hrozil svedkyni – bývalej riaditeľke Daňového úradu v Šamoríne Márii Z.. Tá aj na súde potvrdila, že ju podplácali, aby zabezpečila bezproblémové vyplácanie nadmerných daňových odpočtov pre ich firmy. Potom, ako ŠTS vyhovel žiadosti podnikateľov o prepustenie z väzby, podal dozorujúci prokurátor sťažnosť a vo vyjadrení pre médiá padla aj zmienka o spomínanej hrozbe. „S rozhodnutím sudcu sa nestotožňujem zvlášť za situácie, ktorá naposledy vznikla 22. mája 2014 na hlavnom pojednávaní, na ktorom obžalovaný Sergej Salmanov verbálnymi a neverbálnymi prejavmi hrozil svedkyni Márii Z. priamo počas jej výsluchu,“ tlmočila slová prokurátora hovorkyňa Úradu Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Súd však takéto konanie obžalovaných nezaregistroval. „Svedkyňa súdu nič neoznámila a svedkom takéhoto správania obžalovaných nebol ani nikto v pojednávacej miestnosti, vrátane prokurátora,“ vyhlásila hovorkyňa ŠTS v Pezinku Katarína Kudjáková s tým, že súd tieto tvrdenia svedkyne nevyhodnotil ako dôveryhodné. „Ide o osamotené tvrdenia svedkyne, po výsluchu na hlavnom pojednávaní, nepodporené žiadnymi inými dôkazmi, ktoré sami o sebe nemôžu zakladať dôvody na ďalšie trvanie väzby,“ dodala hovorkyňa Kudjáková. 

 

Sergej Salmanov so synom Alexandrom čelia obžalobe z uplácania bývalej riaditeľky daňového úradu v Šamoríne Márie Z. za zabezpečenie bezproblémového vyplácanie nadmerných daňových odpočtov pre ich firmy. Podľa údajnej dohody mala dostávať desiatok z nadmerných daňových vratiek, čo jej celkovo vyšlo na 290-tisíc eur, z ktorých si 50-tisíc prevzala. Mária Z. na pojednávaní všetko potvrdila. Rovnako priznala, že jej dal Sergej S. 33-tisíc eur, ktoré odovzdala ako sponzoring pre stranu Smer-SD, aby sa stala šéfkou daňového úradu. 

 

Aj bývalý spoločník Sergeja Salmanova Ľubomír S. tvrdil na súde, že sprostredkovane vedel o tom, že jej pomohol k funkcii. “On (Sergej S. - poznámka SITA) za Máriu Z. zaplatil nejaké peniaze. Viem, že to vybavoval veľmi dlho. Zháňal kontakty na rôznych miestach. Neorientoval sa na nejakú konkrétnu politickú stranu, ale hľadal nejakého silného človeka, ktorý je schopný vybaviť pre Máriu Z. toto miesto a zabetónovať ju tam,“ povedal Ľubomír S. Práve tento svedok dal polícii medializovanú nahrávku z kancelárie Sergeja Salmanova, kde si údajne s daniarkou dohadovali podrobnosti, ako si preberie províziu.

 

Obžalovaný podnikateľ Sergej Salmanov podľa jeho bývalého obchodného partnera korumpoval pracovníkov viacerých daňových úradov. Ľubomír S. na súde vyhlásil, že Sergej Salmanov pomohol peniazmi k získaniu funkcie nielen bývalej šéfke Daňového úradu v Šamoríne Márii Z., ale už roky predtým aj bývalej šéfke daňového úradu vo Veľkom Mederi Zite B. „Podľa toho, čo mi povedal Sergej S., tak zaplatil zhruba bývalých milión slovenských korún za to, aby získala to miesto riaditeľky daňového úradu, aby kryla tie spoločnosti, ktoré tam robili tie odpočty DPH,“ povedal Ľubomír S. pred senátom Špecializovaného trestného súdu.

 

 

Sergej a Alexander Salmanov s pracovníčkou daňovej kontroly sedia za stolom a debatujú

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona