Špecializovaný trestný súd rozhoduje o o väzbe desiatich zadržaných piťovcov, vrátane Martina Reháka

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 15:24 • 2 min
Špecializovaný trestný súd rozhoduje o o väzbe desiatich zadržaných piťovcov, vrátane Martina Reháka

BRATISLAVA - Definitívne rozloženie väčšej časti zločineckej skupiny piťovcov. To je podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara výsledok v poradí tretej policajnej akcie namierenej proti tomuto gangu, ktorá sa uskutočnila v utorok (14.6.)

slovakia

left justify in out

Gašpar dnes na tlačovej konferencii informoval o výsledkoch policajnej akcie. Označil ju rozsahom za najväčšiu akciu proti piťovcom, do ktorej sa zapojilo celkom 418 policajtov. „Završujeme istú etapu v dokumentovaní činnosti tejto skupiny, ale ešte nie sme na konci,“ uviedol policajný prezident. Gašpar očakáva, že následná práca polície na prípade môže priniesť dôkazy o ďalšej trestnej činnosti, prípadne pomôcť objasniť dosiaľ nevyšetrené zločiny z minulosti, medzi nimi aj jednu vraždu. Tiež podľa neho v podsvetí nastupujú noví ľudia, ktorí sa snažia zaujať miesta predchodcov.

 

„Podarilo sa nám však väčšiu časť tejto skupiny rozložiť a znefunkčniť,“ zdôraznil s tým, že ide o prácu, ktorá nie je otázkou mesiaca ani roka, ale trvá desaťročie. Prvý záťah proti piťovcom polícia uskutočnila v roku 2011, pri ňom sa pomocou policajného vrtuľníka dostala aj do domu bossa skupiny Juraja Ondrejčáka, ktorý je dnes už právoplatne odsúdený na 16 rokov. Akcie sa vtedy zúčastnilo zhruba 350 policajtov.

 

Najnovšia akcia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) s názvom Gondola prebehla na území Bratislavy v utorok ráno. Polícia vykonala celkom 20 domových prehliadok, 17 prehliadok nebytových priestorov. Zadržala 23 osôb, z toho 22 ako členov zločineckej skupiny. Jeden člen skupiny je na úteku, štyria vo výkone trestu.

 

Obvinených bolo celkom 28 osôb, z toho 27 ako členov zločineckej skupiny. Z vraždy bol obvinený Ľuboš Z. Podľa Gašpara ide o vraždu v bratislavskom Irish Pube z roku 1999, pri ktorej boli zabití dvaja ľudia. „Predpokladáme, že sme sa dopracovali už k reálnemu páchateľovi tohto trestného činu,“ vysvetlil policajný prezident. Súčasťou vyšetrovania je i manipulácia dokazovania piťovcami pri vyšetrovaní vraždy v minulosti.

 

Gašpar ďalej informoval, že NAKA podala 15 podnetov na väzbu, pričom prokurátor všetky akceptoval. Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) by mal v piatok (17.6.) rozhodnúť o väzobnom stíhaní osôb zadržaných počas utorkovej policajnej akcie. Dnes prebiehal na pracovisku v Banskej Bystrici výsluch desiatich obvinených. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 

Okrem založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny boli zadržaní obvinení aj z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, krivej výpovede, krivého svedectva a drogovej trestnej činnosti. Skupina páchala podľa Gašpara násilnú, majetkovú a ekonomickú trestnú činnosť a má všetky znaky, ktoré má vykazovať organizovaná zločinecká skupina.

Počas razie bolo zadržaných viac ako 20 krátkych strelných zbraní, samopal, puška s optikou, granáty dymovnice, náboje, nože obušky bejzbalové palice, nepriestrelné vesty, mačeta, bodáky, nočné videnia a podľa policajného prezidenta aj zelená sušina, šesť kíl čierneho prachu, známky s Adolfom Hitlerom a nášivky s fašistickým motívom.

 

Medzi zadržanými by mal byť aj syn známeho slovenského veľkopodnikateľa Ladislava R. - advokát Martin R. Jeho meno sa objavilo v minulosti na takzvaných mafiánskych zoznamoch a v minulosti bol obžalovaný na Okresnom súde Bratislava II a následne zbavený spod obžaloby v prípade vydierania účtovníčky svojho otca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies