Špecializovaný trestný súd bude musieť vykonať v kauze Kuciak dokazovanie v rozsahu, ako mu to prikázal Najvyšší súd

NETKY.SK • 19 Jún 2021, 09:59 • 2 min
Špecializovaný trestný súd bude musieť vykonať v kauze Kuciak dokazovanie v rozsahu, ako mu to prikázal Najvyšší súd

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku bude musieť v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vykonať dokazovanie v rozsahu, ako mu to prikázal Najvyšší súd SR a potom znova rozhodnúť vo veci.

slovakia

left justify in out

Proti rozsudku, ktorý následne vydá ŠTS, bude možné opätovne podať odvolanie. Vzhľadom na povahu veci preto existuje predpoklad, že strana, ktorá v konaní nebude „úspešná", takéto odvolanie podá. Informoval Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

img

 

Súvisiaci článok: Najvyšší súd zrušil rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Najvyšší súd zrušil v utorok 15. mája rozsudok ŠTS zo septembra minulého roka v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a vraždy Petra Molnára. Senát zároveň vrátil konanie do Pezinka na ŠTS. Konkrétne prvostupňový súd opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi K. a Alene Zs. V prípade Tomáša Szabóa síce pôvodný trest 25 rokov zrušil, nahradil ho však rovnakým. Dôvodom boli textové chyby vo výroku o vražde podnikateľa Petra Molnára.

 

Mohlo by vás zaujímať: Organizácia za ochranu novinárov víta rozhodnutie Najvyššieho súdu v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Najvyšší súd vytkol v odôvodnení ŠTS napríklad to, že konal predčasne, niektoré navrhované dôkazy nevykonal, o iných zasa nerozhodol.  Tomáš Strémy nechcel hodnotiť prácu súdu, ani druhostupňového, ani prvostupňového, avšak aj sudcovia sú podľa neho ľudia a môžu pri svojej práci chybovať. „Práve preto máme inštitút odvolania a odvolacie konanie, aby prípadné chyby mohli byť napravené,“ priblížil.

 

Prečítajte si: Prezidentka SR oceňuje rozhodnutie Najvyššieho súd SR v prípade vraždy Kuciaka

Odvolací súd zároveň nezistil dôvody na to, aby odňal prípad senátu Ruženy Sabovej. Podľa najvyššieho súdu totiž nebol zistený zámer, že by daný senát ŠTS chcel nejakým spôsobom mariť dokazovanie. „Podľa môjho názoru treba inštitút odobratia veci senátu a prikázaniu veci inému senátu využívať len v skutočne odôvodnených a výnimočných prípadoch, nakoľko obvinený má právo na spravodlivý proces, ktorého imanentnou súčasťou je aj právo na zákonného sudcu,“ vysvetlil Strémy. Doplnil, že keď už raz vec prostredníctvom elektronickej podateľne napadla konkrétnemu senátu k vynúteným zmenám, k zloženiu tohto senátu treba pristupovať veľmi citlivo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies