Špecializovaný súd prejednával ďalšie dôkazy v kauze krádeže kamiónov

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 15:38 • 2 min
Špecializovaný súd prejednával ďalšie dôkazy v kauze krádeže kamiónov

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom dvoch svedkov a prezentáciou listinných dôkazov pokračovalo dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie v kauze krádeže siedmich kamiónov v roku 2006. V tejto súvislosti prokurátor stíha Milana D. a ďalších štyroch obžalovaných, pričom na krádeži sa mali podieľať príslušníci skupiny podsvetia zvanej „sýkorovci“.

slovakia

left justify in out

Svedok, ktorý je majiteľ dopravnej firmy, povedal, že už nevie presne kto, ale buď Laco Bališ zo „sýkorovcov“, alebo niekto z dvojice obžalovaných, ho telefonicky požiadali o možnosť parkovania, alebo kúpy kamiónov. S odstupom času si nevedel spomenúť, kto dva ťahače dopravil do areálu jeho firmy vo Veľkom Mederi.

 

Vozidlá mali slovenské značky, v kabínach boli kľúče a technické preukazy. Keď ich chcel kúpiť, niekto z prítomných mu povedal, že kupca už majú a ťahače odviezli. Svedok opäť nevedel, kto a kedy to urobil. Z obžalovaných Milana D. a Istvána L. označil za kamarátov, ktorých pozná z Bratislavy. Nevedel, či boli členmi zločineckej skupiny „sýkorovci“. Obžalovaný István L. odmietol, že by on svedkovi ťahače na predaj ponúkal. Iba sa podieľal na ich transporte z areálu spoločnosti CD Trade v Malých Bieliciach pri Partizánskom do areálu vo Veľkom Mederi.

Ďalší svedok je profesionálny vodič a jeden z ukradnutých kamiónov pomáhal previezť na žiadosť obžalovaného Júliusa K., do jeho areálu vo Veľkom Bieli. Júliusa K. pozná od detstva a sú z jedného mesta. Svedok previezol modrý kamión Iveco i s návesom a tvrdil, že si nevšimol nič mimoriadne. Nevedel, kto mu dal kľúče a doklady od vozidla, ani kto mu povedal kam má ísť. Štartovanie bolo bez problémov, ale jeden z obžalovaných upozornil, že iný svedok hovoril o použití štartovacích káblov.

Podľa prokurátora 44-ročný Milan D. a 41-ročný István L. sa podieľali na činnosti sýkorovcov, čím spáchali zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, Zároveň táto dvojica spáchala obzvlášť závažný zločin krádeže. Obžalovaní 37-ročný Miroslav N. a 39-ročný Marek A. podľa obžaloby spáchali obzvlášť závažný zločin krádeže formou účastníctva. Piaty obžalovaný 40-ročný Július K. spáchal obzvlášť závažný zločin krádeže formou účastníctva v súbehu s legalizáciou príjmu z trestnej činnosti. Vinu priznal iba Július K., ktorý sa so svojimi šoférmi podieľal na odvoze kamiónov z objektu spoločnosti CD Trade v Malých Bieliciach pri Partizánskom.

Vo veci doteraz vypovedali aj niektorí členovia gangu, ako niekdajší šéf seneckej vety „sýkoriek“ Martin Bihári, jeho kolega v Bratislave Ladislav Bališ zvaný Dlhý Laco, Juraj Bílik, zvaný Čapatý, Peter Bottlík a ďalší. Krádež siedmich kamiónov sa uskutočnila 31. mája 2006.

 

Mali si ju objednať predstavitelia firmy Valder, pretože nevládali splácať leasing. V tejto veci sprostredkovateľom s gangom „sýkoriek“ bol topoľčiansky podnikateľ Jozef Mišenka, ktorého zavraždili v júli 2010. Prokuratúra škodu vyčíslila na viac ako 970 tisíc eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies