Spartakus po rozlúčke s Flámskom: Peter bol príliš silný

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 12:41 • 2 min
Spartakus po rozlúčke s Flámskom: Peter bol príliš silný

OUDENAARDE - Malo to byť vyvrcholenie snov, väčšina odbornej aj neodbornej verejnosti ho tipovala na víťazstvo. Napokon sa Fabian Cancellara rozlúčil so svojimi obľúbenými pretekmi Okolo Flámska druhým miestom.

slovakia

left justify in out

Na stom ročníku slávneho klasikárskeho monumentu šliapal do pedálov, čo to dalo, ale na slovenského majstra sveta Petra Sagana nemal. Tridsaťpäťročný Švajčiar v cieli mával divákom posledný raz, tento rok ukončí kariéru. "Spartakus" mal vo Flámsku šancu na rekordné štvrté víťazstvo, s tromi triumfami sa delí o prvú pozíciu v historickej tabuľke úspešnosti spolu s ďalšími piatimi cyklistami.

 

"Druhý nie je prvý a prvý nie je história. Nevyhral som. Druhé miesto je však stále veľká vec. Ráno pred pretekmi som cítil veľké emócie a cítim ich aj teraz. Po toľkých pokusoch byť druhý nie je zlé, ale ja som išiel za víťazstvom. Peter ukázal, že všetko zvládol parádne, a zaslúžene sa tešil z triumfu. Dobre sme spolupracovali so Sepom Vanmarckem, snažili sme sa priblížiť čo najbližšie, ale nie som superman. Zaváhal som na jednu sekundu, z čoho môžem byť sklamaný, ale tak to je. Ďakujem vám, Flámsko," povedal Cancellara po pretekoch v rozhovore pre belgickú televíziu Sporza.

 

Tá jedna sekunda, o ktorej hovoril rodák z obce Wohlen bei Bern, bol nástup Michala Kwiatkowského 33 kilometrov pred cieľom medzi Taaienbergom a Kruisbergom. Len Sagan sa vydal za poľským jazdcom tímu Sky, pridal sa k nim aj Vanmarcke. Za nimi trielil Cancellarov pomocník Stijn Devolder, ale nedokázal ich dohnať. "To bol ten moment, buď idete okamžite, alebo sa rozhodnete čakať. A Fabian zvolil čakanie. Stijn v stíhacej jazde odovzdal zo seba všetko, ale nebolo možné zmazať manko," povedal športový riaditeľ Trek-Segafredo Dirk Demol.

 

Cancellara napokon nastúpil na predposlednom stúpaní na Oude Kwaremont a pred Paterbergom už mal Sagana na dohľad. Svetový šampión práve na poslednom kopci ukázal obrovskú formu a striasol aj trápiaceho sa Vanmarcka. Posledných 16 kilometrov bolo časovkárskych, no ani tam Švajčiar nedokázal dostihnúť 26-ročného Žilinčana. "Stíhať nie je vždy príjemné, ale dotiahol som sa na Sepa a urobili sme maximum, aby sme sa dostali k Petrovi. Bol však príliš silný. Nevzdával som sa, pretože Petrovi sa v minulosti stalo, že v posledných kilometroch nedokázal využiť celú svoju kapacitu. Na konci som vedel, že ak Sep nepotiahne, nechám to tak. Hovoril som mu: 'Potrebujeme makať na maximum, pretože môžeme ešte prísť o pódium.' Išlo to dobre a nechali sme na trati všetko," opísal dôležité momenty Fabian Cancellara.

 

Slávny švajčiarsky cyklista sa na pretekoch Okolo Flámska predstavil prvýkrát v roku 2003, no s trofejou v ruke stál premiérovo na stupňoch víťazov až v sezóne 2010. Odvtedy sa tešil ešte v rokoch 2013 a 2014. "Vedel som, že všetko toto je posledný raz. Aj ráno v Bruggách bolo špeciálne. Keď sa začali preteky, bol som sústredený na to, čo chcem dosiahnuť. Zaspal som až o pol druhej, vstával som o šiestej. Na štarte som nemal rovnaký pocit ako na iných pretekoch. Na Harelbeke som bol diabol, na Gent-Wevelgem amatér. Dnes som urobil, čo som mohol, ale vo Flámsku som skončil," dodal Cancellara, ktorý má šancu na posledné monumentálne víťazstvo budúcu nedeľu na Paríž-Roubaix.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies