Spánkom ku štíhlosti alebo ako dokáže osem hodín odpočinku zmeniť postavu

NETKY.SK • 21 December 2018, 17:06 • 2 min
Spánkom ku štíhlosti alebo ako dokáže osem hodín odpočinku zmeniť postavu

Spánok je spájaný s mnohými benefitmi. Revitalizuje totiž nielen telo, ale aj dušu. Teraz navyše vedci prišli s novým objavom - dodržiavaním kvalitného spánkového režimu sa môžete vyhnúť priberaniu, naopak podporiť rysovanie svalov. Ideálny dôvod, prečo si cez Vianoce pospať bez výčitiek.

slovakia

left justify in out

Nová štúdia členov akademického časopisu Sleep opäť preukázala, že kvalitný spánok je naozaj významným pomocníkom v chudnutí a naopak nekvalitný telu neprospieva.

 

Okrem iného pri zlom spánku dochádza k nárastu stresového hormónu kortizolu o 37% a telo potom začne ako zdroj energie využívať svaly a nie cukry a tuky.

 

Výskum spoločnosti Sporteluxe naopak naznačuje, že hlboký spánok pomáha zvýšiť rastový hormón, ktorý je základom pre udržanie svalovej hmoty. Popri tom vedci poukazujú aj na dlhodobo známe benefity kvalitného spánku.

 

img

 

Patrí medzi ne napríklad to, že vďaka spánku vzrastá hladina hormónu leptínu, vďaka ktorému sa cítime plnšie a skôr sýti, a znižuje sa hladina hormónu ghrelinu, ktorý naopak vyvoláva chute k jedlu. Každú hodinu, kedy spíme, navyše dochádza k spaľovaniu okolo 50 až 100 kalórií. A to už je poriadny dôvod na to aby sme si dopriali zaslúžený odpočinok, nemyslíte?

 

"Chudnutie vyžaduje veľa energie, a ak podceníte kvalitný 7 až 8 hodinový spánok, môže sa to na ňom negatívne premietnuť," vysvetľuje vedec Charles Elder pre Daily Mail a dodáva, že príliš dlhý spánok už ale nie je zdravý a môže nepriaznivo ovplyvniť vašu energiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona