Španielsky verejný dlh vlani rekordne vzrástol

NETKY.SK • 18 Február 2013, 12:58 • 2 min
Španielsky verejný dlh vlani rekordne vzrástol

MADRID - Španielsko si vlani narobilo rekordne vysoký nový dlh, informoval portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

Aj napriek drastickým úsporným opatreniam dlh krajiny rastie rekordným tempom. V roku 2012 sa podľa španielskeho denníka El País zvýšil o 146 miliárd eur. To predstavuje približne 400 miliónov eur denne. Dlh Madridu ešte nikdy v histórii nerástol takýmto tempom, tvrdí denník, ktorý sa odvoláva na oficiálne zdroje.

Celkový verejný španielsky dlh predstavuje vyše 882 miliárd eur, čo zodpovedá 84 % hrubého domáceho produktu (HDP). Naposledy bol pomer španielskeho dlhu k HDP na takejto úrovni v roku 1910, uviedol El País.

Španielsky verejný dlh v posledných rokoch prudko vzrástol pre krízu. Slabá ekonomika a vysoká nezamestnanosť totiž drasticky znížili daňové príjmy. Okrem toho sa zvyšujú sociálne výdavky. Vláda premiéra Mariana Rajoya sa síce snaží konsolidovať verejné financie drastickými úspornými programami, ale nedokázala zastaviť nárast dlhu, pretože napriek všetkým úsporám hospodári s deficitom.

K tomu treba pripočítať aj ďalšie faktory, predovšetkým záchranu španielskych bánk. Finančná pomoc pre banky vo výške asi 40 miliárd eur od krajín eurozóny totiž nešla priamo bankám. Má podobu úverov štátnym fondom na záchranu bánk, ktoré sa započítajú do verejného dlhu krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona