Španielsky Ústavný súd zablokoval referendum o nezávislosti Katalánska

NETKY.SK • 30 September 2014, 06:27 • 2 min
Španielsky Ústavný súd zablokoval referendum o nezávislosti Katalánska

MADRID - Španielsky ústavný súd zablokoval dnes plánované referendum o nezávislosti Katalánska od Španielska, ktoré by sa malo konať 9. novembra. Centrálna vláda v Madride predtým požiadala súd, aby plebiscit vyhlásil za protiprávny.

slovakia

left justify in out

Ústavní sudcovia zatiaľ v záležitosti nevyniesli verdikt, čo môže potrvať aj niekoľko rokov. Súhlasili však, že sa podnetom španielskej vlády budú zaoberať, čím fakticky pozastavili konanie referenda. K rozhodnutiu dospelo 12-členné plénum súdu na hodinu trvajúcom mimoriadnom zasadnutí, oznámila agentúra Reuters. Katalánsky parlament 19. septembra veľkou väčšinou hlasov udelil šéfovi katalánskej autonómnej vlády Arturovi Masovi právomoc vyhlásiť referendum o nezávislosti. Mas minulý týždeň stanovil termín hlasovania na 9. novembra a v regióne už medzitým odštartovala predvolebná kampaň. 

     

Španielsky premiér Mariano Rajoy je odhodlaný zabrániť konaniu hlasovania, ktoré centrálna vláda v Madride kategoricky odmieta ako protiústavné. Španielska ústava totiž zakazuje referendá, ktoré by sa konali len v jednej časti krajiny. Pozorovatelia predpovedajú, že po zablokovaní plebiscitu Artur Mas vypíše v Katalánsku predčasné voľby, v ktorých bude jeho tábor prívržencov nezávislosti ašpirovať na víťazstvo a posilnenie svojej pozície. 
      

Podľa prieskumov je za uskutočnenie referenda veľká väčšina Kataláncov, ale v otázke nezávislosti sú rozdelení približne na dva rovnaké tábory. Stúpencov odtrhnutia od Španielska by však výrazne ubudlo, ak by Katalánsko malo prísť o ekonomické výhody vyplývajúce z členstva v EÚ. Mas trvá na tom, že Katalánci musia mať rovnaké právo vyjadriť sa k otázke nezávislosti, aké mohli nedávno uplatniť Škóti, ktorí sa napokon rozhodli pre zotrvanie v Spojenom kráľovstve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona