Španielsky súd zrušil aj konzultačné hlasovanie o Katalánsku

NETKY.SK • 4 November 2014, 15:53 • 2 min
Španielsky súd zrušil aj konzultačné hlasovanie o Katalánsku

BARCELONA - Španielsky ústavný súd v utorok jednomyseľne zrušil takzvané konzultačné hlasovanie o nezávislosti Katalánska. Neoficiálne hlasovanie o ďalšom smerovaní tohto severovýchodného regiónu Španielska sa malo konať túto nedeľu, 9. novembra.

slovakia

left justify in out

Zvolala ho katalánska vláda potom, čo ústavný súd odložil konanie referenda o nezávislosti až do vyhlásenia verdiktu o jeho legálnosti, čo by mohlo trvať aj roky. Španielska vláda následne požiadala súd, aby konzultačné hlasovanie taktiež zrušil, čomu súd vyhovel.


Katalánsky premiér Artur Mas začiatkom októbra pôvodné ľudové hlasovanie odvolal, kým ústavný súd nerozhodne, či je v súlade s ústavou. Mas povedal, že "konzultácia s občanmi" sa bude konať v termíne plánovaného referenda. Podľa výsledkov prieskumu zverejnených začiatkom októbra si ľudové hlasovanie o odtrhnutí sa od zvyšku Španielska praje 70 percent obyvateľov bohatého regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies