Španielsky súd zamietol odvolanie kráľovej sestry proti vzneseniu žaloby

NETKY.SK • 9 Január 2015, 17:21 • 2 min
Španielsky súd zamietol odvolanie kráľovej sestry proti vzneseniu žaloby

PALMA DE MALLORCA - Sestra španielskeho kráľa Filipa VI., infantka Cristina, sa ocitne na lavici obžalovaných pre obvinenia z daňových podvodov. Vyšetrovací sudca na Malorke totiž dnes zamietol jej odvolanie proti vzneseniu žaloby. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Cristinin právny zástupca oznámil, že nepodniknú ďalšie právne kroky proti vzneseniu žaloby z 22. decembra. Proti rozhodnutiu mohli ešte podať odvolanie na najvyššom súde Baleár, podľa názorov právnych expertov by však sotva uspeli. Advokát pred novinármi povedal, že jeho mandantka je nevinná a "nemá čo ľutovať".
     

Infantka Cristina (49) tak bude vôbec prvou priamou príbuznou španielskeho panovníka, ktorá sa bude musieť pred súdom zodpovedať z obvinení vo finančnom škandále. Podľa žaloby bola zapletená do aféry okolo svojho manžela, bývalej hádzanárskej hviezdy Iňakiho Urdangarína (46). Ten čelí obvineniam, že prostredníctvom svojej neziskovej nadácie Nóos spreneveril spolu s komplicmi približne šesť miliónov eur zo štátnych finančných prostriedkov.
     

Pre Urdangarína žiada prokuratúra takmer 20 rokov väzenia. V prípade Cristiny sa príslušný osobitný prokurátor síce vyslovil proti vzneseniu žaloby, odborová organizácia Manos Limpias (Čisté ruky) však ako spolužalobca požaduje pre infantku osem rokov väzenia a pokutu vo výške dvoch miliónov eur.
     

Očakáva sa, že proces s celkovo 16 obžalovanými sa začne v druhej polovici roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona