Španielsky súd vypočuje obžalovanú princeznú neskôr, ako sa predpokladalo

NETKY.SK • 17 Február 2016, 18:46 • 2 min
Španielsky súd vypočuje obžalovanú princeznú neskôr, ako sa predpokladalo

PALMA DE MALLORCA - Španielska princezná Cristina bude vypovedať v procese, v ktorom je spolu s ňou obžalovaných ďalších viac ako tucet ľudí, pravdepodobne o niekoľko dní neskôr, ako sa predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Pri výsluchoch iných obžalovaných sa totiž súd ocitol v časovom sklze oproti harmonogramu, informovala dnes v Palme de Mallorca predsedajúca sudkyňa Samantha Romerová.

 

Pôvodne bol výsluch sestry španielskeho kráľa Filipa VI. naplánovaný na 19. februára. Nový termín súd zatiaľ nestanovil, pretože podľa Romerovej závisí od priebehu ostatných výsluchov, informovala agentúra DPA.

 

Infantka Cristina čelí v procese, ktorý sa začal 11. januára, dvom obvineniam z daňových podvodov v súvislosti so svojou činnosťou v charitatívnej nadácii Nóos. Je tak vôbec prvým členom španielskej kráľovskej rodiny od obnovenia španielskej monarchie v roku 1975, ktorý predstúpil pred súd, aby sa zodpovedal z trestného činu.

 

Obžaloba uvádza, že Cristina ako členka predstavenstva nadácie Nóos v rokoch 2007 a 2008 údajne napomáhala neplateniu daní z príjmu. Ona sama tvrdí, že o machináciách nič nevedela a vo finančných otázkach plne dôverovala svojmu manželovi, niekdajšiemu španielskemu hádzanárovi Iňakimu Urdangarínovi, ktorý nadáciu Nóos viedol.

 

Jeden z hlavných obžalovaných v kauze Urdangarín je obvinený zo sprenevery približne šiestich miliónov eur verejných financií prostredníctvom uvedenej nadácie, za čo preňho obžaloba žiada až 20 rokov väzenia.

 

Filip VI. v súvislosti s touto kauzou odobral svojej 50-ročnej sestre titul vojvodkyne z Palmy de Mallorca. Infantka Cristina je v poradí šiestou v línii následníctva na španielsky trón.

 

Médiami ostro sledovaná kauza bola zrejme aj jedným z dôvodov abdikácie kráľa Juana Carlosa v prospech svojho jediného syna Felipeho, ktorý na trón nastúpil v roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona