Španielsky súd prešetrí kauzu údajných nemanželských detí Juana Carlosa I.

NETKY.SK • 12 December 2014, 18:44 • 2 min
Španielsky súd prešetrí kauzu údajných nemanželských detí Juana Carlosa I.

MADRID - Španielsky najvyšší súd prešetrí prípady muža a ženy, ktorí tvrdia, že sú nemanželskými potomkami bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. Informoval o tom dnes spravodajský portál Sputnik.

slovakia

left justify in out

Albert Solá zo Španielska a Ingrid Sartiauová z Belgicka podali samostatné podnety na súdne konanie vo veci preukázania otcovstva zo strany monarchu ešte v roku 2012.
     

Solá bol adoptovaný ako dieťa a tvrdí, že jeho biologická matka, pochádzajúca z bohatej bankárskej rodiny, mala vzťah s kráľom ešte predtým, ako sa v roku 1962 oženil s kráľovnou Sofiou.

     

Sartiauová začala bádanie po tom, ako ju matka informovala, že jej otcom je španielsky kráľ. Po určitom čase Sartiauová objavila Solu. Testy DNA dokázali 91-percentnú možnosť, že obaja majú jedného rodiča spoločného.
     

Občiansky súd v roku 2012 zamietol nároky oboch žiadateľov vzhľadom na kráľovu imunitu, o ktorú však prišiel po svojej tohtoročnej abdikácii. Španielski parlament však rýchlo prijal novú legislatívu, ktorá ho naďalej chráni voči žalobám.
     

Podľa nových úprav sa môže občianskymi a trestnými žalobami voči kráľovi zaoberať iba najvyšší súd. To však znamená, že exmonarcha nie je v tomto ohľade chránený úplne, píše stanica BBC.
     

Juan Carlos I. vládol v Španielsku od roku 1975. Formálne odstúpil v lete po škandáloch spojených s korupciou a praním špinavých peňazí. Na tróne ho nahradil jeho syn Filip VI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona