Španielsky sen o obhajobe titulu ukončili Čiľania

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 07:04 • 2 min
Španielsky sen o obhajobe titulu ukončili Čiľania

RIO DE JANEIRO - Futbalisti Španielska prehrali s hráčmi Čile 0:2 v stredajšom zápase na XX. majstrovstvách sveta v brazílskom Riu de Janeiro a svoju púť za obhajobou titulu ukončia už po bojoch v základnej B-skupine.

slovakia

left justify in out

Španieli nechcene nadviazali na neúspešné vystúpenia Talianov na šampionáte v Juhoafrickej republike 2010, ktorí rovnako v pozícii obhajcu nepostúpili do osemfinále. Čiľania si zabezpečili miestenku medzi šestnásť najlepších mužstiev MS, spolu s nimi postupujú aj Holanďania. 

 

Úvodný gól na štadióne Maracana strelil v 20. min útočník FC Valencia Eduardo Vargas. Ďalší úder zasadil úradujúcim svetovým šampiónom v 43. min stredopoliar Charles Aránguiz, ktorý skóroval po štandardnej situácii. Najväčšie príležitosti Španielov nepremenili Xabi Alonso, Diego Costa a Sergio Busquets. 

 

Čiľanom vyšla odplata za prehru 1:2 so Španielmi v H-skupine MS 2010. Zaujímavosťou je, že až jedenásť futbalistov, teda polovica aktérov, ktorí nastúpili v predmetnom dueli pred štyrmi rokmi v základných zostavách, vybehlo na trávnik Maracany rovnako od úvodnej minúty. 

Čile figuruje so šiestimi bodmi na druhom mieste B-skupiny za rovnako šesťbodovým Holandskom. Španieli sú bez bodu poslední v "béčku" a v treťom súboji s Austrálčanmi budú bojovať o nepostupovú tretiu priečku. Čile sa 'pobije' s Holandskom o prvú pozíciu. 

Výsledok - B-skupina: 
Španielsko - Čile 0:2 (0:2) 
Góly: 20. E. Vargas, 43. Aránguiz, ŽK: 40. Xabi Alonso - 26. Vidal, 61. Mena, rozhodovali: Geiger - Hurd (obaja USA), Fletcher (Kan.), 74 101 divákov 

 

 

 

Zostavy: 
Španielsko: Casillas - Azpilicueta, Javi Martínez, S. Ramos, J. Alba - Busquets, Xabi Alonso (46. Koke) - David Silva, Iniesta, Pedro Rodríguez (76. S. Cazorla) - Diego Costa (64. F. Torres) 
Čile: C. Bravo - Isla, Medel, F. Silva, Jara, Mena - Aránguiz (64. F. Gutiérrez), Vidal (88. Carmona), M. Díaz - E. Vargas (84. Valdívia), A. Sánchez 
 

Čiľania mohli otvoriť skóre už v úvodnej minúte duelu, po prieniku Vidala sa v dobrej pozícii nedostali k dôraznému zakončeniu. Po štvrťhodine hry pohrozili Španieli, Xabi Alonso zblízka trafil brankára Brava. Ako prví sa z gólu tešili hráči Čile - po sérii rýchlych prihrávok sa lopta dostala k voľnému Vargasovi, ten prekonal Casillasa a Juhoameričania viedli 1:0. Najväčšie príležitosti "La Furia Roja" na vyrovnanie v prvom polčase nevyužili Xabi Alonso a Diego Costa. Čiľania udreli druhýkrát dve minúty pred polčasovou prestávkou - po štandardnej situácii Alexisa Sáncheza a zákroku Casillasa sa do zakončenia dostal Aránguiz a presnou strelou k ľavej žrdi zvýšil na 2:0. 

 

Španieli v druhom polčase už aj so stredopoliarom Kokem mohli znížiť v 49. min, ale strelu Diega Costu zvnútra šestnástky Čiľania zblokovali. Vynikajúcu príležitosť nevyužil Busquets, ktorý z piatich metrov minul Bravovu svätyňu. Španieli boli pri lopte častejšie, ale nevytvárali si dobré strelecké pozície. Naopak, nebezpečnejší boli Čiľania, ale rýchle protiútoky nepremenili na tretí gól Isla ani A. Sánchez. V 84. min pohrozil strelou spoza šestnástky Iniesta, ale Bravo jeho pokus vyrazil. V nadstavenom čase sa nepresadil ani Sergio Ramos, Čiľania sa tak po záverečnom hvizde amerického rozhodcu Geigera tešili z postupu do osemfinále. 

Hlasy: 
Vicente del Bosque (tréner Španielska): "Samozrejme, že sme smutní. Tento šampionát v Brazílii nám bohužiaľ nevyšiel, je to veľmi bolestivé konštatovanie. V oboch vystúpeniach - proti Holandsku i Čile sme ťahali za kratší koniec a zaostávali za súpermi. Neboli sme schopní dosiahnuť priaznivejšie výsledky. V tejto chvíli však nechcem robiť nejakú obšírnejšiu analýzu, ani pokiaľ ide o moju budúcnosť." 

Jorge Sampaoli (tréner Čile): "Tento tím hrá vynikajúci futbal. Je to asi najlepšie mužstvo, aké malo Čile v histórii. Som šťastný, že sme náročnú konfrontáciu proti Španielsku úspešne zvládli. Chlapci predviedli vynikajúci výkon. V záverečnom vystúpení v skupine sa pokúsime zdolať aj Holandsko, tým by sme vyhrali našu skupinu." 


Tabuľka B-skupiny: 
1. Holandsko 2 2 0 0 8:3 6 - istý postup do osemfinále 
2. Čile 2 2 0 0 5:1 6 - istý postup do osemfinále 
*********************************************************** 
3. Austrália 2 0 0 2 3:6 0 
4. Španielsko 2 0 0 2 1:7 0 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies