Španielsky premiér vypovedal na súde, o korupcii vo svojej strane údajne nevedel

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 15:33 • 2 min
Španielsky premiér vypovedal na súde, o korupcii vo svojej strane údajne nevedel

SAN FERNANDO DE HENARES - Konzervatívny španielsky premiér Mariano Rajoy predstúpil dnes pred súd ako svedok v procese s približne 40 osobami obvinenými z účasti na rozsiahlom korupčnom škandále v jeho vládnucej Ľudovej strane (PP). Rajoy na súde povedal, že o účtovníctve strany v čase škandálu nič nevedel.

slovakia

left justify in out

"Nikdy som sa nestaral o ekonomické otázky v strane, " povedal súdu španielsky premiér. V štyridsaťročnej histórii demokratického Španielska je to vôbec po prvý raz, čo úradujúci predseda vlády predstúpil pred súd.

 

Samotný premiér síce nie je obvinený z nijakého pochybenia, na súd ho však predvolali, keďže bol v čase škandálu zástupcom generálneho tajomníka strany (do roku 2003) a generálnym tajomníkom PP (do 2004). Pred španielsky súd v obci San Fernando de Henares na predmestí Madridu sa dnes premiér priviezol v konvoji áut.

 

Len niekoľko metrov odtiaľ prebiehala demonštrácia zhruba stovky ľudí, ktorí sa krikom a transparentmi dožadovali spravodlivosti a vládnu PP obviňovali zo zakrývania korupcie.

 

Medzi 37 osobami, ktoré sú v súvislosti s podvodom obvinené z úplatkárstva, prania špinavých peňazí a daňových únikov, je množstvo podnikateľov, členov PP, ako aj dvaja bývalí pokladníci tejto v súčasnosti vládnucej strany.

 

Ústrednou postavou korupčného škandálu je podnikateľ Francisco Correa, ktorý je obvinený z riadenia siete spoločností a ďalších pomocníkov, ktorí pokútne výmenou za verejné zákazky pre ľudovcov zabezpečovali rôzne podujatia. Ak sa preukáže jeho vina, hrozí mu až 125-ročné väzenie.

 

Rajoy dnes pred súdom zopakoval svoje tvrdenie, že sa s Correom nikdy nestretol. Premiér bol podľa vlastných slov zároveň tým, ktorý strane už ako jej predseda v roku 2004 nariadil, aby prestala uzatvárať zmluvy s Correovými spoločnosťami, keďže prišiel na to, že zneužívajú jej meno.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies