Španielsky premiér Rajoy pricestoval do Barcelony podporiť kandidátov ľudovcov

NETKY.SK • 12 November 2017, 15:51 • 2 min
Španielsky premiér Rajoy pricestoval do Barcelony podporiť kandidátov ľudovcov

BARCELONA - Predseda centrálnej španielskej vlády Mariano Rajoy pricestoval v nedeľu po prvý raz od prevzatia kontroly nad Katalánskom jeho kabinetom do katalánskej metropoly Barcelona, aby sa tam zúčastnil na predvolebnom podujatí jeho Ľudovej strany (PP).

slovakia

left justify in out

Mariano Rajoy vyzval vo svojom vystúpení "mlčiacu väčšinu" katalánskej populácie, aby sa zúčastnila na predčasných regionálnych voľbách v Katalánsku 21. decembra a vyjadrila pri nich odmietavý postoj k separatistickým tendenciám, čo by podľa jeho slov umožnilo návrat normality do regiónu.

 

"Katalánsko je Španielsko a Španielsko je Katalánsko," vyhlásil Rajoy, podľa ktorého je väčšina Kataláncov proti nezávislosti regiónu, avšak už mesiace je menej hlasitá ako stúpenci odčlenenia od Španielska, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.

 

Za prepustenie desiatich väznených bývalých členov zosadenej katalánskej vlády a vodcov organizácií brojacich za odštiepenie tohto regiónu od Španielska demonštrovalo v sobotu v centre Barcelony v sobotu 750.000 ľudí. Mnohí z účastníkov protestnej akcie mali v rukách vlajky hnutia za nezávislosť Katalánska, známe ako "estelada". Iní držali transparenty s výzvami "Slobodu pre politických väzňov", pričom symbolom tejto požiadavky sa stali žlté stuhy. Príbuzní väznených separatistov boli na čele pochodu ulicami centra Barcelony a na záver zhromaždenia prečítali prítomným vyhlásenia svojich blízkych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies