Španielsky premiér Rajoy odmietol špekulácie o konaní tretích volieb

NETKY.SK • 6 Október 2016, 14:38 • 2 min
Španielsky premiér Rajoy odmietol špekulácie o konaní tretích volieb

MADRID - Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy odmietol dnes špekulácie o tom, že chce pri zostavovaní vlády využiť hrozbu konania nových parlamentných volieb, už tretích v priebehu roka. V posledných dňoch sa objavili úvahy o tom, že Rajoy sa pokúsi využiť súčasné problémy opozičných socialistov, a donútiť ich k dohode o novej vláde pod hrozbou nových volieb.

slovakia

left justify in out

Premiér podľa agentúry AP zdôraznil, že tretie voľby v priebehu roka by boli "šialenstvom". Podľa vlastných slov sa mieni usilovať o rýchlu dohodu so socialistami, keďže Španielsko naliehavo potrebuje novú plnohodnotnú vládu.

Doterajší šéf Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) Pedro Sánchez v sobotu odstúpil po tom, ako celoštátne stranícke vedenie nepodporilo jeho doterajšiu stratégiu odmietania spolupráce s Rajoyovými konzervatívcami. Tento prístup prakticky už deväť mesiacov bránil zostaveniu novej vlády.

 

Sánchezov pád by podľa niektorých analytikov mohol pomôcť vyriešiť patovú situáciu na španielskej politickej scéne po dvoch nerozhodných parlamentných voľbách. Ak nová vláda nevznikne do konca októbra, budú sa - zrejme koncom decembra - konať ďalšie voľby.

 

Na zostavenie menšinovej vlády Rajoy ako šéf najsilnejšej strany potrebuje len to, aby ju pri hlasovaní v parlamente podporilo aj niekoľko opozičných poslancov, alebo aby sa aspoň zdržali hlasovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona