Španielsky premiér Rajoy ani na druhý pokus nezískal dôveru poslancov

NETKY.SK • 3 September 2016, 09:35 • 2 min
Španielsky premiér Rajoy ani na druhý pokus nezískal dôveru poslancov

MADRID - Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy dnes opäť nezískal v parlamente dostatočný počet hlasov na zostavenie novej vlády.

slovakia

left justify in out

Dnes - rovnako ako pri prvom stredajšom hlasovaní - ho podporilo 170 poslancov 350-členného parlamentu a zvyšných 180 bolo proti, informovala agentúra AP.

 

V prvom hlasovaní potreboval Rajoy absolútnu väčšinu 176 hlasov, zatiaľ čo dnes mu stačila len nadpolovičná väčšina odovzdaných hlasov. Ani tú však napokon nedosiahol, keďže sa hlasovania znovu zúčastnili všetci poslanci.

Premiér okrem vlastných ľudovcov získal ešte hlasy poslancov liberálnej strany Ciudadanos a malej strany z Kanárskych ostrovov. Proti hlasovali socialisti, ľavicovej aliancie Unidos Podemos a regionálnych strán z Baskicka a Katalánska.

 

Španielskym stranám sa nedarí zostaviť vládu už osem mesiacov, teraz sa o to musia pokúsiť do 31. októbra. Ak sa im to nepodarí, kráľ Filip VI. bude musieť rozpustiť parlament a vypísať nové voľby, ktoré by sa zrejme konali 25. decembra.

 

Obe predchádzajúce voľby z decembra 2015 a júna 2016 sa prakticky skončili politickým patom, keď žiadna zo strán nezískala dostatočnú väčšinu na zostavenie vlády. Rajoy sa podľa vlastných slov bude snažiť o sformovanie kabinetu aj počas septembra a októbra. Okrem neho sa o to možno pokúsi aj vodca socialistov Pedro Sánchez.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona