Španielsky premiér pripustil, že jeho strana musí pred voľbami zmeniť stratégiu

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 18:31 • 2 min
Španielsky premiér pripustil, že jeho strana musí pred voľbami zmeniť stratégiu

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes prvýkrát pripustil zmenu stratégie pred novembrovými parlamentnými voľbami po tom, ako jeho stredopravá Ľudová strana (PP) utrpela minulý víkend v regionálnych a komunálnych voľbách veľké straty.

slovakia

left justify in out

 V porovnaní s voľbami pred štyrmi rokmi prišla o 2,5 milióna hlasov, uviedla agentúra Reuters.

 

"Je jasné, že sme niektoré veci neurobili dobre, musíme to vziať v úvahu," povedal dnes Rajoy na konferencii podnikateľov a politikov v severošpanielskom mestečku Sitges neďaleko Barcelony.

 

"Niektoré veci musíme zmeniť a zmeníme ich, nie však našu hospodársku politiku," dodal.

PP dúfa, že jej hospodárske oživenie pomôže k získaniu ďalšieho mandátu v novembrových parlamentných voľbách. Španielsko sa zaradilo medzi najrýchlejšie rastúce krajiny eurozóny, bez práce je však stále každý štvrtý pracujúci a sociálne nerovnosti v krajine vzrastajú. PP tiež prenasledujú korupčné škandály a Rajoy dnes priznal, že "strane uškodili".

 

Boja proti korupcii využili v predvolebnej kampani, aby získali hlasy voličov, nové strany ako je ľavicový Podemos bojujúci proti šetriacim opatreniam vlády či protrhovo zameraná Ciudadanos.

PP síce získala vo voľbách 24. mája ešte stále najviac hlasov, ale prišla o väčšinu v mnohých kľúčových regiónoch a musela uzavrieť dohody s ďalšími stranami. A napríklad vo Valencii musela vládu odovzdať iným.

 

Traja regionálni lídri PP tento týždeň povedali, že sa vzdajú funkcií a vyzvali stranu na reflexiu. Španielske médiá spomenuli, že novú funkciu by mohla získať napríklad generálna tajomníčka PP Maria Dolores de Cospedal.

 

Počas malej demonštrácie v Madride namierenej proti radikálnej ľavicovej strane Podemos, ktorá v komunálnych voľbách posilnila svoje pozície v niekoľkých španielskych regiónoch, dnes došlo k zrážkam.

 

Asi 200 demonštrantov sa zhromaždilo na námestí v centre Madridu so španielskymi vlajkami a vykrikovalo heslá proti Podemos. Jednému z novinárov rozbili kameru a voči ďalším zástupcom médií sa správali agresívne, kým zakročila polícia.

 

Právnička Teresa Barriosovoá povedala, že protestovala pokojne, kým sa k nim pridali "nejakí nepríjemní ľudia", ktorí boli agresívni voči zástupcom médií. Hlavným cieľom protestu podľa jej slov pre agentúru AP bolo, zabrániť vláde v Madride, aby zaujala príliš ľavicový smer.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona