Španielsky premiér odmieta odstúpiť v súvislosti s korupčnou aférou

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 18:05 • 2 min
Španielsky premiér odmieta odstúpiť v súvislosti s korupčnou aférou

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy odmietol v pondelok odstúpiť v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý otriasa jeho vládou.

slovakia

left justify in out

Na odstúpenie ho vyzvala socialistická opozícia pre obvinenia z údajného prijímania platieb z tajného fondu vládnej Ľudovej strany (PP) koncom 90. rokoch, keď bol ministrom. "Dokončím mandát, ktorý mi dali španielski občania," povedal Rajoy novinárom, pričom poukázal na väčšinovú podporu, ktorej sa teší v parlamente. Sľúbil, že bude chrániť politickú stabilitu Španielska v čase hlbokej ekonomickej recesie, z ktorej musí krajinu vyviesť. Premiér zároveň poprel všetky obvinenia z korupcie, ktoré ako prvý začiatkom roka priniesol denník El Mundo.

Denník zverejnil záznamy, ktoré údajne viedol bývalý pokladník PP Luis Bárcenas o pohyboch na tajnom účte. Predstavitelia PP vrátane Rajoya podľa zverejnených údajov prijímali platby z tajného fondu v rokoch 1997 až 1999, keď bol terajší premiér členom vlády Josého Maríu Aznara. Rajoy vytrvalo odmieta pripustiť, že by mohol sám nejako pochybiť. El Mundo však v nedeľu zverejnil textové správy, ktoré podľa neho svedčia o udržiavaní priateľských kontaktov medzi premiérom a zdiskreditovaným pokladníkom. Bárcenasa totiž už dávnejšie zadržala polícia v súvislosti s inou korupčnou aférou a momentálne je vo väzbe.

Päťdesiatosemročný Rajoy nastúpil do čela španielskej vlády koncom roka 2011, keď jeho strana vo voľbách porazila vládnucich socialistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies