Španielsky premiér: Katalánsko sa nestane nezávislým

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 18:21 • 2 min
Španielsky premiér: Katalánsko sa nestane nezávislým

MADRID - Katalánsko sa neodčlení od Španielska, povedal dnes španielsky premiér Mariano Rajoy.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak pred septembrovými regionálnymi voľbami v tejto oblasti na severovýchode krajiny, ktoré chcú tamojší lídri spojiť s referendom o osamostatnení Katalánska.


"Nezávislosť Katalánska nebude," povedal Rajoy na dnešnej tlačovej konferencii s poľskou kolegyňou Ewou Kopaczovou. Citovala ho agentúra Reuters. 
Katalánska vláda sa vlani v novembri pokúsila usporiadať referendum o nezávislosti, ktoré španielsky ústavný súd neumožnil. Centrálna španielska vláda v Madride zdôraznila, že o odčlenení Katalánska, ktoré nedopustí, by museli rozhodnúť všetci občania španielskej monarchie. 


Strana Demokratická konvergencia Katalánska, ktorá v regióne momentálne vládne, chce využiť ako referendum najbližšie voľby do regionálnych orgánov naplánované na 27. septembra. S ďalšími politickými zoskupeniami presadzujúcimi odčlenenie od Španielska v marci uzavrela dohodu o harmonograme takéhoto procesu v prípade svojho víťazstva vo voľbách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies