Španielsky parlament zasadol prvýkrát od volieb

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 12:05 • 2 min
Španielsky parlament zasadol prvýkrát od volieb

MADRID - Poslanci španielskeho parlamentu, ktorý vzišiel z minulomesačných predčasných bezvýsledných volieb, sa dnes zišli na ustanovujúcom zasadnutí a pokúsia sa zvoliť premiéra, aby zabránili ďalším voľbám.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP uviedla, že poslanci dnes zvolia predsedu parlamentu, ktorý bude spolupracovať s kráľom Filipom VI., prv než sa monarcha - zrejme na budúci týždeň - začne stretávať so šéfmi parlamentných strán. Následne ich vyzve, aby sa pokúsili vytvoriť vládu.

 

Predčasné voľby v Španielsku vyhrala 26. júna konzervatívna Ľudová strana (PP), ktorá má v novom 350-člennom parlamente 137 poslancov. Očakáva sa že kráľ vyzve úradujúceho premiéra Mariana Rajoya, aby sa pokúsil vytvoriť koaličnú vládu.

 

Rajoyova PP nemá parlamentnú väčšinu a ak má získať dôveru parlamentu, potrebuje podporu ďalších politických subjektov. Ani jedna z veľkých strán však ochotu podporiť Rajoya neprejavila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies