Španielsky parlament schválil symbolický návrh na uznanie Palestíny

NETKY.SK • 18 November 2014, 22:17 • 2 min
Španielsky parlament schválil symbolický návrh na uznanie Palestíny

MADRID - Poslanci španielskeho parlamentu vyzvali dnes vládu, aby uznala Palestínu ako štát, aj keď len vtedy, ak Palestínčania a Izrael dospejú k riešeniu svojho dlhodobého konfliktu.

slovakia

left justify in out

Symbolický návrh, ktorý minulý mesiac v podobných hlasovaniach schválili Británia a Írsko, získal podporu všetkých politických strán dolnej komory parlamentu, informovala agentúra Reuters.

 

Návrh nie je pre vládu záväzný a predložili ho opoziční socialisti, ktorí však pôvodne chceli, aby vláda uznala palestínsky štát, čím nahnevali izraelskú vládu.

 

Vládnuca Ľudová strana (PP), ktorá má v dolnej komore parlamentu absolútnu väčšinu, niekoľko hodín pred hlasovaním navrhla miernejšiu formuláciu v znení: "Španielsky parlament vyzýva vládu, aby uznala Palestínu ako štát... Toto uznanie by malo byť dôsledkom procesu vyjednaného medzi stranami, ktorý bude garantovať mier a bezpečnosť pre oboch."

 

Minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo dnes reportérom v Bruseli povedal, že "sa čas míňa. Treba urobiť niečo relatívne rýchlo, alebo bude riešenie v podobne dvoch štátov reálne nemožné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona