Španielsky parlament schválil rozpočet pre rok 2016 aj napriek varovaniam EÚ

NETKY.SK • 21 Október 2015, 10:13 • 2 min
Španielsky parlament schválil rozpočet pre rok 2016 aj napriek varovaniam EÚ

MADRID - Španielsky parlament v utorok (20. 10.) v noci schválil rozpočet pre rok 2016. A to aj napriek varovaniam zo strany Európskej únie (EÚ), podľa ktorej existuje riziko, že rozpočtové plány spôsobia nárast deficitu nad povolenú úroveň. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Konzervatívna strana premiéra Mariana Rajoya, ktorá má v parlamente väčšinu, schválila rozpočet bez podpory opozície. Opozičné strany nazvali rozpočet staromódnym a nedôveryhodným.

 

Madrid označil obavy Bruselu za neopodstatnené. Európska komisia (EK) minulý týždeň uviedla, že odhad rastu, ktorý je základom španielskeho rozpočtového návrhu, je príliš optimistický. Dostatočne totiž nezohľadňuje dôsledky ochladenia rozvíjajúcich sa ekonomík.

 

Podľa odhadu EK španielsky deficit tento rok klesne na 4,5 % HDP, a nie na 4,2 % HDP, ako predpokladá vláda. Komisia v roku 2016 počíta so schodkom 3,5 % namiesto 2,8 % prognózovaných Madridom.

 

V Španielsku sa budú konať 20. decembra parlamentné voľby. Nová vláda, ktorá z nich vzíde, bude mať stále možnosť urobiť zmeny v rozpočte pre budúci rok. EK očakáva, že nová vláda po decembrových voľbách čo najskôr predloží aktualizovaný rozpočtový plán.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies