Španielsky parlament schválil abdikáciu kráľa

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 16:45 • 2 min
Španielsky parlament schválil abdikáciu kráľa

MADRID - Dolná komora španielskeho parlamentu v stredu vyjadrila súhlasný postoj k májovej rezignácii kráľa Juana Carlosa, čím vydláždila cestu pre jeho syna Felipeho, ktorý sa stane jeho nástupcom.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie kráľa podporilo 299 poslancov, proti bolo 19. Premiér Mariano Rajoy ešte pred hlasovaním podporil zachovanie monarchie a označil ju za "najlepší symbol jednoty štátu s hlbokými koreňmi a najlepšiu záruku politickej stability a mierového spolunažívania". Zákon o abdikácii kráľa ešte musí schváliť horná komora zákonodarného zboru, ktorá o ňom bude hlasovať v utorok 17. júna. Felipe by sa novým kráľom mal stať na ďalší deň.

 

Kedysi veľmi populárny Juan Carlos zohrával úlohu pri prechode Španielska k demokracii po páde diktatúry Francisca Franca v 70. rokoch. V uplynulých rokoch však stratil podporu verejnosti pre rôzne škandály vrátane nepodarenej poľovačky na slony v Botswane v čase ťažkej hospodárskej krízy v Španielsku. Jeho najmladšia dcéra Cristina zase čelí súdnemu konaniu pre údajné finančné zločiny. Samotný kráľ má navyše viaceré zdravotné ťažkosti. Jeho pôsobenie preto vyvolalo nárast verejnej nespokojnosti s monarchistickým zriadením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies