Španielsky najvyšší súd obžaloval 13 katalánskych politikov zo vzbury, niektorí odchádzajú do exilu

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 11:43 • 2 min
Španielsky najvyšší súd obžaloval 13 katalánskych politikov zo vzbury, niektorí odchádzajú do exilu

MADRID - Španielsky najvyšší súd obžaloval v piatok zo vzbury 13 katalánskych politikov, ktorí sa vlani podieľali na pokuse vyhlásiť nezávislosť Katalánska od Španielska.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Medzi obžalovanými sú aj bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý žije v belgickom exile, líder Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) Oriol Junqueras, bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová, separatistickí aktivisti Jordi Sánchez a Jordi Cuixart, či podpredsedníčka ERC Marta Roviraová, ktorá v piatok listom oznámila, že predvolanie na súd nebude rešpektovať a odchádza do exilu.

 

Katalánski separatistickí lídri vlani v októbri neúspešne vyhlásili nezávislosť od Španielska, čo bolo v rozpore s ústavou krajiny. Prieskumy ukazujú, že otázka nezávislosti rozdeľuje Kataláncov na približne rovnako početné tábory jej stúpencov a odporcov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona