Španielsky kráľovský pár pricestoval na trojdňovú štátnu návštevu Británie

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 16:58 • 2 min
Španielsky kráľovský pár pricestoval na trojdňovú štátnu návštevu Británie

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip privítali dnes španielsky kráľovský pár, ktorý pricestoval na trojdňovú štátnu návštevu Spojeného kráľovstva. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Španielsky kráľ Filip VI. a kráľovná Letizia sa zúčastnili na slávnostnej vojenskej prehliadke v centre Londýna, stretli sa tiež s následníkom britského trónu princom Charlesom a jeho manželkou Camillou, vojvodkyňou z Cornwallu. Návšteva je prvou štátnou návštevou španielskeho monarchu v Spojenom kráľovstve za uplynulých 31 rokov.

 

Všeobecne sa predpokladá, že ide o poslednú príležitosť, keď sa na štátnej návšteve zúčastní 96-ročný princ Philip, vojvoda z Edinburghu, predtým, ako sa na jeseň vzdá verejných štátnických povinností. Kráľ Filip VI. následne absolvoval s Alžbetou II. tradičnú jazdu v kočiari po ulici The Mall, na ktorej ich sprevádzal pluk čestnej kráľovskej stráže. Vojvoda z Edinburghu cestoval s kráľovnou Letiziou v samostatnom kočiari.

 

Vo večerných hodinách čaká španielskych hostí štátny banket v Buckinghamskom paláci, očakáva sa i prítomnosť princa Harryho a princa Williama s manželkou Catherine. Pre Harryho to bude prvá účasť na štátnej návšteve. Vo štvrtok Filip VI. zavíta do Westminsterského opátstva, kde položí veniec k hrobu neznámeho vojaka a navštívi hrobku Eleonóry Kastílskej, španielskej princeznej z 13. storočia, ktorá sa vydala za anglického kráľa Eduarda I. Medzi očakávanými politickými témami, ktorými sa lídri budú zaoberať, figurujú brexit a spory ohľadom Gibraltáru - britského závislého strategického územia na území Španielska, pripomína britské médium.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies