Španielsky kráľ začal sériu stretnutí s lídrami parlamentných strán

NETKY.SK • 18 Január 2016, 12:17 • 2 min
Španielsky kráľ začal sériu stretnutí s lídrami parlamentných strán

MADRID - Španielsky kráľ Filip VI. začal dnes sériu stretnutí s lídrami parlamentných strán a v závislosti od ich výsledku poverí jedného z nich zostavením vlády. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Maratón schôdzok začal dnes kráľ stretnutiami so zástupcami menších strán. S úradujúcim premiérom Marianom Rajoyom - predsedom Ľudovej strany (PP), ktorá vo voľbách 20. decembra 2015 získala najviac hlasov - sa panovník stretne až koncom týždňa.

 

Podľa zaužívaného zvyku by mal monarcha na vytvorenie vlády vyzvať vodcu politickej strany, ktorá voľby vyhrala, ale zostavením nového kabinetu môže poveriť aj lídrov iných strán, ak ponúknu z hľadiska politickej stability vhodnejšie riešenie.

 

Dezignovaný premiér sa ujme úradu v prípade, že mu parlament v hlasovaní vysloví dôveru. Ak vláda nevznikne ani do dvoch mesiacov od prvého hlasovania o dôvere, musia byť vypísané predčasné voľby.

 

Súčasná patová situácia v Španielsku nastala v dôsledku toho, že líder socialistov (PSOE) Pedro Sánchez rozhodne odmieta byť súčasťou vlády veľkej koalície a nechce podporiť ani menšinovú vládu ľudovcov.

 

Súčasne oznámil, že jeho strana nepodporí ani jeden politický subjekt, ktorý by stránil nezávislosti Katalánska, čím v podstate zmietol zo stola aj možnosť vytvorenia koaličnej vlády s ľavicovým zoskupením Podemos, ktoré je za usporiadanie referenda o sebaurčení Katalánska.

 

Španielsky parlament a politické strany, ktoré sú v ňom zastúpené, sú momentálne pod tlakom, keďže musia urýchlene reagovať na udalosti v Katalánsku na severe Španielska.

 

V Katalánsku pred niekoľkými dňami podarilo vyriešiť patovú situáciu, ktorá mohla prerásť až do vypísania ďalších predčasných volieb. Doterajší "prezident" Artur Mas i Gavarró však odstúpil, keď sa mu medzi poslancami nepodarilo získať dostatočnú podporu, a katalánsky parlament ako jeho nástupcu vo funkcii predsedu vlády vymenoval a potvrdil Carlesa Puigdemonta.

 

Agentúra Reuters dnes s odvolaním sa na Rajoya informovala, že socialisti nie sú ochotní rokovať o novom kabinete.

Podľa dnešného vydania španielskeho denníka El País sa už Rajoyova PP v tichosti pripravuje na ďalšie voľby, ktoré by sa mohli konať v máji. Prieskumy verejnej mienky, ktoré si PP dala urobiť, jej síce nepredpovedajú väčší zisk než v decembrových voľbách, ale PSOE a hnutie Občania (Ciudadanos) by v nich zrejme dosiahli horší výsledok než v decembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona