Španielsky kráľ vyzval v europrlamente na veľkorysé riešenie utečeneckej krízy

NETKY.SK • 7 Október 2015, 18:12 • 2 min
Španielsky kráľ vyzval v europrlamente na veľkorysé riešenie utečeneckej krízy

ŠTRASBURG - Na pôde Európskeho parlamentu (EP) dnes vystúpil španielsky kráľ Filip VI., ktorý vo svojom prejave vyzval Európsku úniu, aby riešila súčasnú utečeneckú krízu s "veľkorysosťou, solidaritou a zodpovednosťou".

slovakia

left justify in out

Španielsky monarcha, ktorý zákonodarný zbor EÚ navštívil už druhýkrát od svojej korunovácie v júni 2014, v prejave pred europoslancami zdôraznil utrpenie tých, ktorí prichádzajú do Európy a ktorí "utekajú pred násilím a fanatizmom".

 

"Sú státisíce utečencov, ktorí utekajú za nádejou a pozerajú sa na EÚ ako na priestor mieru, prosperity a spravodlivosti," povedal Filip VI. A dodal, že Európania nemôžu ignorovať tento pohyb.

 

Španielsky kráľ ocenil postoj Európskeho parlamentu, ktorý ponúka silný impulz pre európsku integráciu, a vyzval všetkých, že "poďme veriť v Európu, poďme veriť sami sebe".

 

Poznamenal, že europarlament sa môže spoľahnúť na lojálne a zodpovedné Španielsko v rámci európskeho projektu, na jednotu Španielska, ktoré je hrdé na svoju rozmanitosť, a na solidárne Španielsko, ktoré rešpektuje zásady právneho štátu.

 

Kráľ Filip VI. navštívil EP po prvý raz vlani v apríli. Jeho otec, bývalý kráľ Juan Carlos I. počas výkonu svojej funkcie navštívil EP dvakrát - v roku 1986 mesiac po tom, ako sa Španielsko pripojilo k Európskym spoločenstvám, a neskôr v roku 1989.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies