Španielsky kráľ ukončil snahy o zostavenie vlády, otvoril cestu k novým voľbám

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 06:31 • 2 min
Španielsky kráľ ukončil snahy o zostavenie vlády, otvoril cestu k novým voľbám

MADRID - Španielsky kráľ Filip VI. dnes oznámil, že štyri mesiace po parlamentných voľbách ukončil snahy o zostavenie novej vlády. Otvoril tak cestu k predčasným voľbám, ktoré by sa mali konať koncom júna, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kráľ vo svojom vyhlásení uviedol, že žiadna politická strana nemá v parlamente dostatočnú podporu na sformovanie koaličného kabinetu. Z tohto dôvodu už nenavrhne ďalšieho kandidáta na funkciu premiéra.

 

Panovník dospel k tomuto rozhodnutiu po dvojdňovej záverečnej fáze rokovaní s lídrami politických strán. Ústavou stanovený limit na vytvorenie vlády po voľbách vyprší 2. mája. Keďže ho nebude možné dodržať, predčasné voľby by sa mali konať 26. júna.

 

Parlamentné voľby v Španielsku z 20. decembra ukončili tradičný systém dvoch silných strán, keďže voliči dali hlasy aj novým politickým subjektom. Žiadna strana tak nezískala v 350-člennom parlamente väčšinu ani spojencov na zostavenie funkčnej koaličnej vlády.

 

Prieskumy však naznačujú, že riešenie politickej krízy v Španielsku neprinesú ani nové voľby, ktoré sa zrejme skončia podobným politickým patom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies