Španielsky kráľ sa posledný raz pokúša zabrániť predčasným voľbám

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 12:15 • 2 min
Španielsky kráľ sa posledný raz pokúša zabrániť predčasným voľbám

MADRID - Španielsky kráľ Filip VI. sa dnes po tretí raz a naposledy pokúša presvedčiť šéfov politických strán, aby dospeli k dohode o vládnej koalícii a zabránili tak - štyri mesiace po voľbách - novým, predčasným voľbám.

slovakia

left justify in out

Kráľ sa ako s prvým stretol dnes s Pedrom Quevedom z malého politického zoskupenia Nueva Canarias (NC). Sériu dvojdňových stretnutí ukončí v utorok rokovaniami s vodcami štyroch strán, ktoré získali najviac hlasov, a zavŕši ju schôdzkou s úradujúcim premiérom Marianom Rajoyom, informovala agentúra AP.

 

Parlamentné voľby v Španielsku, ktoré sa konali 20. decembra, ukončili tradičný systém dvoch silných strán - voliči dali hlasy novým politickým subjektom. Avšak ani jedna strana nezískala v 350-člennom parlamente väčšinu a ani jednej z nich sa nepodarilo získať dostatočnú podporu na zostavenie vlády.

 

Ak nebude mať Španielsko do 2. mája novú vládu, kráľ musí podľa zákona rozpustiť parlament a 26. júna by boli predčasné voľby.

 

Prieskumy však naznačili, že ani tie neprinesú východisko, pretože podľa predpovedí nezíska žiadna zo strán v parlamente väčšinu.

 

V decembrových voľbách získala najviac hlasov a 123 parlamentných kresiel Rajoyova konzervatívna Ľudová strana (PP). Prišla ale o väčšinu, ktorú mala od volieb v roku 2011. Rajoy potom povedal kráľovi, že nemá dostatočnú podporu voličov, aby bol kandidátom na premiéra.

 

Kráľ následne oslovil vodcu socialistov (PSOE) Pedra Sáncheza, ktorého strana s 90 parlamentnými kreslami skončila vo voľbách ako druhá najsilnejšia. Sánchez sa dohodol na vládnej koalícii s novou centristickou stranou Ciudadanos (Občania), ktorá má v parlamente 40 kresiel.

 

Nepodarilo sa mu však získať podporu novej ľavicovej strany Podemos (Môžeme) so 69 poslancami, aby sa alebo pridala do jeho koalície, alebo mu umožnila vládnuť tým, že sa zdrží pri hlasovaní o vyjadrovaní dôvery jeho vláde. Sánchezovi sa minulý mesiac pri dvoch hlasovaniach nepodarilo získať dôveru parlamentu.

 

Rajoy trvá na tom, že novú vládu by mala viesť jeho strana a chce, aby Sánchez podporil bezprecedentnú koalíciu dvoch najsilnejších parlamentných strán. Socialisti však akúkoľvek dohodu s Rajoyom odmietajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona