Španielsky kráľ odstupuje z politických dôvodov

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 15:20 • 2 min
Španielsky kráľ odstupuje z politických dôvodov

MADRID - Rozhodnutie španielskeho kráľa Juana Carlosa I. odstúpiť z trónu má skôr politické než zdravotné dôvody a monarcha k nemu dospel ešte v januári, na čo s ním v apríli oboznámil premiéra Mariana Rajoya i vodcu opozičných socialistov Alfreda Péreza Rubalcabu.

slovakia

left justify in out

Nemenovaný zdroj z kráľovského paláca v Madride to povedal pre agentúru Reuters po tom, ako abdikáciu v pondelok nečakane ohlásil Rajoy. Niekoľkomesačné udržiavanie v tajnosti malo podľa neho za cieľ zabrániť ovplyvneniu výsledkov volieb do Európskeho parlamentu.

 

"Je to politické rozhodnutie. Abdikuje vzhľadom na nové výzvy v Španielsku, pretože sa domnieva, že je potrebné uvoľniť cestu novej generácii," povedal zdroj Reutersu. Sedemdesiatšesťročný Juan Carlos medzitým vystúpil s príhovorom, kde potvrdil, že po 39 rokoch pri moci abdikuje v prospech 46-ročného syna Felipeho. Ten je podľa neho na prevzatie trónu pripravený a v krajine "otvorí novú éru nádeje". Rajoy predtým abdikáciu pripísal osobným dôvodom, pričom neuviedol konkrétny termín, keďže vláda musí najskôr vytvoriť príslušný zákon. 

 

img

 

Kedysi populárny Juan Carlos zohrával úlohu pri prechode Španielska k demokracii po páde diktatúry Francisca Franca v 70. rokoch, v posledných rokoch však stratil podporu verejnosti pre korupčné škandály a iné prešľapy. Najmladšia dcéra Cristina čelí súdnemu konaniu pre údajné finančné zločiny, zatiaľ čo samotný kráľ mal v poslednom období zdravotné ťažkosti vyžadujúce si niekoľko operácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies