Španielsky kráľ Juan Carlos I. sa dožíva životného jubilea 75 rokov

NETKY.SK • 4 Január 2013, 13:31 • 2 min
Španielsky kráľ Juan Carlos I. sa dožíva životného jubilea 75 rokov

Španielsky kráľ Juan Carlos I. sa dožíva životného jubilea 75 rokov - Politika Životného jubilea 75 rokov sa v sobotu 5.

slovakia

left justify in out

img

Životného jubilea 75 rokov sa v sobotu 5. januára dožíva španielsky kráľ Juan Carlos I.

Jeho veličenstvo Juan Carlos I., celým menom Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, od roku 1975 španielsky kráľ, sa narodil 5. januára 1938 v talianskom Ríme, kde žila jeho rodina po tom, ako museli opustiť Španielsko. Narodil sa ako vnuk španielskeho kráľa Alfonsa XIII. a pochádza z rodu Bourbonnov, ktorí vládnu s malými prestávkami Španielsku od roku 1700. Jeho otcom bol Juan de Bourbón, knieža barcelonský, matkou María de las Mercedes Bourbonská z rodu Bourbón-Orléans.

Mladý princ na žiadosť svojho otca od svojich desiatich rokov študoval v Španielsku. Počas štúdií žili jeho rodičia v prímorskom meste Estoril v Portugalsku.

V roku 1954 skončil strednú školu Instituto San Isidro v Madride a odišiel študovať na vojenské, námorné a letecké akadémie a univerzity a stal sa tak dôstojníkom letectva. Na lodi "Juan Sebastian Elcano" sa kvalifikoval za vojenského pilota. Svoje vzdelanie zavŕšil štúdiom na Universidad Complutense v Madride v rokoch 1960 a 1961, kde študoval konštitučné a medzinárodné právo, ekonomiku a zdaňovanie.

V Aténach si 14. mája 1962 zobral za ženu grécku princeznú Sofíu. Ich prvá dcéra Elena sa narodila v roku 1963, o dva roky neskôr nasledovala ďalšia dcéra Cristina a nakoniec v roku 1968 korunný princ Felipe.

Po smrti hlavy štátu Franciska Franca prehlásili Juana Carlosa za kráľa. Stalo sa tak 22. novembra 1975. V svojom prvom prejave k Španielskemu parlamentu vyjadril základné myšlienky svojej vlády - obnoviť demokraciu a stať sa kráľom všetkých Španielov na celom svete, bez výnimky.

Počas transformácie na demokraciu sa začala v roku 1976 právna a politická reforma. V máji 1977 previedlo knieža Barcelony na kráľa Juana Carlosa I. svoju pozíciu hlavy španielskeho kráľovského domu a to prostredníctvom ceremónie, ktorá potvrdila rolu koruny v obnovení demokracie. O mesiac neskôr po prvých demokratických voľbách od roku 1936, novozvolený parlament prijal prvú španielsku ústavu, ktorú potvrdilo referendum zo 6. decembra 1978. Ústava ustanovuje politickú formu štátu ako parlamentnú monarchiu a úlohu kráľa ako arbitra a dozoru nad vládnymi inštitúciami.

Vo svojom prejave k parlamentu vyhlásil, že bude túto ústavu rešpektovať a slúžiť jej. Treba povedať, že monarcha túto povinnosť do bodky splnil, keď zachránil nielen ústavu, ale aj demokraciu počas noci 23. februára 1981, keď ostatné vládne autority boli držané ako rukojemníci v budove parlamentu pri pokuse o vládny prevrat.

Počas svojej vlády navštívil kráľ takmer všetky krajiny sveta, ako aj celý rad medzinárodných organizácií. Podporil i nový systém vzťahov s Latinskou Amerikou a podčiarkol hlavne identitu kultúr založenú na spoločnom jazyku, pričom zdôraznil potrebu vytvoriť spojené iniciatívy na podporu kooperatívnych aktivít. Vždy trval aj na dobrých vzťahoch Španielska s ostatnou Európu, hlavne však na integrácii do európskych štruktúr. Jeho proeurópsky profil a úloha pri obnove demokracie v Španielsku mu vyniesli množstvo rôznych ocenení a čestných doktorátov.

Oficiálnu návštevu Slovenska absolvoval španielsky kráľ Juan Carlos I. a kráľovná Sofia na pozvanie prezidenta SR Rudolfa Schustera v dňoch 1. až 3. júla 2002.

Prostredníctvom rôznych nadácií, ktorých je patrónom, osobne podporuje tvorbu a vývoj nových technológií v Španielsku a podporuje iniciatívu v oblastiach ako je ekonomika, obchod, výskum, sociálny rozvoj a podpora solidarity na všetkých úrovniach spoločnosti v Španielsku. 

Keďže v ústave sa hovorí, že kráľ je aj najvyšším veliteľom ozbrojených síl, musí Carlos plniť aj tri úlohy: zúčastňovať sa na výročných vojenských oslavách, predsedať odovzdávaniu diplomov na vojenských akadémiách a univerzitách, ako aj navštevovať vojenské jednotky pri cvičeniach a manévroch.

Medzi svojimi "poddanými" je kráľ obľúbený. Mnohí Španieli obdivujú jeho šarm a eleganciu. Okrem toho platí dane ako každý občan krajiny a vraj má aj bežný občiansky preukaz, kde je v kolónke zamestnania napísané "štátny zamestnanec". Kráľovská rodina trávi dovolenku v letných mesiacoch na ostrove Mallorka. V roku 2010 kráľovský pár svoj pobyt v paláci Marivent skrátil s ohľadom na ekonomickú krízu v Španielsku a kráľ obmedzil aj využívanie kráľovskej jachty.

V apríli 2012 sa v krajine vzniesla predsa proti monarchovi vlna kritiky aj výzvy na jeho abdikáciu, keď podnikol výlet do juhoafrickej Botswany, kde poľoval na slony. Z ľavicového spektra sa ozvali pobúrené hlasy, že sa hlava štátu venuje nákladným radovánkam v čase krízy. Panovník sa občanom ospravedlnil. Juan Carlos počas výletu trpel úraz, pri páde si zlomil bedro a bol nútený podstúpiť náročnú operáciu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies