Španielsky kráľ Filip VI. plní dané sľuby

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 18:13 • 2 min
Španielsky kráľ Filip VI. plní dané sľuby

MADRID - Španielsky kráľ Filip VI. naplnil po viac ako mesiaci od nástupu na trón vlastný prísľub a zakázal blízkym príbuzným pracovať pre súkromné firmy.

slovakia

left justify in out

Nová úprava, o ktorej prijatí informovala dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z kráľovského dvora v Madride, sa týka kráľovnej Letizie, oboch dcér kráľovského páru, Leonor (8) a Sofie (7), ako aj niekdajšieho panovníckeho páru krajiny, Juana Carlosa (76) a jeho manželky Sofie (75).
     

Nová úprava nemá žiadne konkrétne dôsledky, pretože nikto z menovaných pre súkromnú firmu nepracuje. V prípade, ak by platila skôr, však mohla zabrániť faktu, že panovníkova sestra Cristina sa zamotala do finančného škandálu, v ktorom je hlavnou postavou jej manžel, niekdajší španielsky internacionál v hádzanej Iňaki Urdangarín. Štyridsaťdeväťročná infantka bola spolumajiteľkou manželových firiem, ktoré podľa poznatkov vyšetrovateľov slúžili na krátenie daní.
     

Podľa novej úpravy môžu sestry španielskeho kráľa Elena (50) a Cristina (49) naďalej byť pracovne činné, pretože nie sú považované za súčasť kráľovskej rodiny. V budúcnosti by sa však iba výnimočne a s výslovným súhlasom monarchu mali zúčastňovať na oficiálnych akciách kráľovského dvora.
     

Financie kráľovskej rodiny by kráľ Filip od roku 2015 každoročne rád podrobil externému auditu, čím by chcel naplniť aj prísľub o zvýšení transparentnosti a prístupnosti kráľovského dvora, naznačil hovorca kráľovskej rodiny pre španielske médiá. Navyše kráľ požiadal do konca roka 2014 o vypracovanie kódexu správania tak pre členov, ako aj zamestnancov kráľovského dvora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies