Španielsky kráľ Filip VI. oslávi 50. narodeniny

NETKY.SK • 29 Január 2018, 13:04 • 2 min
Španielsky kráľ Filip VI. oslávi 50. narodeniny

MADRID - Španielsky kráľ Filip VI. bude mať v utorok 30. januára 50 rokov. Španielsky trón prevzal 19. júna 2014 po abdikácii svojho otca Juana Carlosa I., v súlade s ústavným zákonom o abdikácii.

slovakia

left justify in out

Filip VI. sa narodil 30. januára 1968 v Madride ako jediný syn vtedajšieho španielskeho kráľa Juana Carlosa I. a Sofie Gréckej, ktorí majú okrem neho ešte dve dcéry, infantky Elenu (1963) a Cristinu (1965). Pokrstený bol Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia. Budúci kráľ študoval na prestížnych školách v Kanade, na troch španielskych vojenských akadémiách, právo a ekonomiku v Madride a nakoniec absolvoval stáž v americkom Washingtone. Spolu s rodnou španielčinou ovláda angličtinu, francúzštinu a katalánčinu.

 

Po ukončení štúdia zahraničných vzťahov na americkej Georgetownskej univerzite sa Filip ujal množstva kráľovských povinností. Absolvoval oficiálne zahraničné cesty po celom svete a dôstojne reprezentoval kráľovskú rodinu i celé Španielsko. Svojím šarmom a srdečnosťou si aj napriek krátkemu obdobiu rebelantstva a miernej arogancie v čase dospievania si získal srdcia všetkých poddaných.

 

Staromládenecký život urasteného modrookého Filipa - pred korunováciou nositeľa šľachtického titulu knieža astúrske - bol roky predmetom špekulácií. V decembri 2001 ukončil trojročný vzťah s nórskou modelkou Evou Sannumovou, ktorá vzbudila pozornosť reklamnými fotografiami pre dámsku spodnú bielizeň. Filip vtedy odmietol tvrdenia, že dôvodom ich rozchodu bol nesúhlas konzervatívnych kruhov so svadbou. Princovi sa okrem tejto známosti pripisovalo množstvo románikov.

 

Princ Filip sa oženil 22. mája 2004. Jeho manželkou sa stala rozvedená Španielka neurodzeného pôvodu, televízna moderátorka Letizia Ortizová Rocasolanová. Rozptýlenie na obrade vtedy priniesli nezbední kráľovskí vnuci v úlohe pážat v oblečení z 18. storočia, ktorých museli z katedrály vyviesť.

Pred svadbou odmietol návrh vlády na povýšenie do hodnosti generála. Princ sa podľa vlastného vyjadrenia chcel vyhnúť polemike a sporom v armáde.

 

Za normálnych okolností dôstojník čaká na takéto povýšenie približne sedem rokov. Povýšením chcel kráľovský dvor zabrániť tomu, aby mal ženích na svadbe nižšiu hodnosť než pozvaní hostia z radov armády. Manželia majú v súčasnosti dve deti - korunné princezné Leonor, narodenú 31. októbra 2005, a Sofíu, narodenú 29. apríla 2007. Rodina sa snaží chrániť si súkromie.

 

Španielsky kráľ Filip VI. zložil 19. júna 2014 v parlamente ústavou predpísanú prísahu ako nová hlava štátu. Slávnostná ceremónia sa konala na spoločnej schôdzi oboch komôr parlamentu. Zúčastnila sa na nej aj nová kráľovná Letizia a jej dcéry, infantky Leonor a Sofía. Filip VI. sa stal nástupcom svojho otca Juana Carlosa I., ktorý sa 18. júna 2014 po takmer 40 rokoch oficiálne vzdal trónu.

 

Nový kráľ pred zložením prísahy prijal v paláci Zarzuela neďaleko Madridu od otca šerpu hlavného veliteľa ozbrojených síl krajiny. Na rozdiel od svojho otca, ktorý sa ujal moci v novembri 1975, Filip VI. prisahal na demokratickú ústavu. Prísaha neobsahovala nijaké náboženské formulácie. Vo voľnom čase sa panovník venuje jachtárstvu a filmom. Je čestným predsedom viacerých nadácií a združení, ktoré sa venujú najmä pomoci v sociálnych oblastiach. 

 

Živo sa zaujíma aj o životné prostredie. Je čestným predsedom Nadácie kniežaťa astúrskeho. V roku 1992 reprezentoval Španielsko na olympijských hrách ako člen španielskeho jachtárskeho tímu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies