Španielsky kráľ do tretice poveril zostavením vlády ľudovca Mariana Rajoya

NETKY.SK • 25 Október 2016, 18:39 • 2 min
Španielsky kráľ do tretice poveril zostavením vlády ľudovca Mariana Rajoya

MADRID - Španielsky kráľ Filip VI. poveril dnes po tretí raz v priebehu desiatich mesiacov zostavením vlády úradujúceho premiéra, lídra tamojších ľudovcov Mariana Rajoya. Predchádzali tomu konzultácie monarchu s predstaviteľmi najsilnejších politických síl krajiny v kráľovskom paláci Zarzuela.

slovakia

left justify in out

Mariano Rajoy v januári 2016 poverenie odmietol s tým, že nemá za sebou potrebnú väčšinu v zákonodarnom zbore.

 

Po júnových voľbách sa pokúsil síce o zostavenie vládneho kabinetu, avšak väčšinu poslancov opäť nepresvedčil.

 

Jeho šance sa výrazne zvýšili po nedeľňajšom rozhodnutí socialistov, že pri najbližšom hlasovaní o budúcom premiérovi krajiny sa poslanci strany zdržia hlasovania a nebudú tak ďalej predlžovať už 300 dní pretrvávajúcu vnútropolitickú krízu v krajine.

 

Mariana Rajoya by tak španielsky parlament mal zvoliť za premiéra na ďalšie volebné obdobie, avšak s veľkou pravdepodobnosťou nie v prvom kole. Zisk absolútnej väčšiny 176 hlasov sa totiž javí ako nedosiahnuteľný, zato však zisk jednoduchej väčšiny potrebný v druhom kole hlasovania by mohol byť zdolateľnou prekážkou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies