Španielsky kráľ čelí po úraze v Afrike výzvam na abdikáciu

NETKY.SK • 17 Apríl 2012, 06:46 • 2 min
Španielsky kráľ čelí po úraze v Afrike výzvam na abdikáciu

panielsky kráľ čelí po úraze v Afrike výzvam na abdikáciu - Politika Španielsky kráľ Juan Carlos I. elí výzvam na abdikáciu v súvislosti s úrazom, ktorý utrpel počas súkromného pobytu v juhoafrickej Botswane.

slovakia

left justify in out

img

Španielsky kráľ Juan Carlos I. čelí výzvam na abdikáciu v súvislosti s úrazom, ktorý utrpel počas súkromného pobytu v juhoafrickej Botswane. Mnohých, najmä ľavicovo zmýšľajúcich Španielov, pobúrilo, že si panovník užíva takého nákladné výlety v čase, keď krajina zápasí s následkami hlbokej ekonomickej krízy.
      Španielsky denník El País na svojej webovej stránke informoval, že kráľ poľoval v Botswane na slony. Kráľovský palác to odmietol potvrdiť s tým, že ide o súkromnú záležitosť.
      Z ľavej strany politického spektra sa okamžite ozvali výzvy na kráľovu abdikáciu. Líder madridskej organizácie opozičnej socialistickej strany Tomas Gomez vyhlásil, že si monarcha musí vybrať medzi štátnickými povinnosťami alebo vzdaním sa trónu, čo by mu umožnilo "užívať si iný druh života". 
      Malá parlamentná strana Ľavicový front (UI) dokonca vyzvala na vypísanie referenda o návrate Španielska k republikánskemu zriadeniu. Podľa strany je totiž v čase krízy kráľ zlým príkladom, keď preukazuje "absolútny nedostatok etiky a rešpektu" voči svojim spoluobčanom. 
      Za kráľa sa postavila vládnuca Ľudová strana premiéra Mariana Rajoya. Podobné výzvy podľa nej neprospievajú španielskej demokracii a jej inštitúciám. 
      Ochrancovia zvierat plánujú v utorok zorganizovať protest pred madridskou nemocnicou, kde je Juan Carlos hospitalizovaný. Vyše 46.000 ľudí už podpísalo petíciu, požadujúcu odstúpenie kráľa z postu čestného predsedu španielskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). 
      Juan Carlos (74) utrpel pri piatkovom páde zlomeninu bedra na troch miestach. Zraneného letecky previezli do Madridu, kde v sobotu podstúpil operáciu na výmenu bedrového kĺbu. Údajne sa rýchlo zotavuje a z nemocnice by ho mali prepustiť ešte tento týždeň.

Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies