Španielsku sme predali emisie za takmer šesť miliónov eur

NETKY.SK • 13 November 2013, 15:50 • 2 min
Španielsku sme predali emisie za takmer šesť miliónov eur

BRATISLAVA - Slovensko predalo Španielsku sedem miliónov ton (jednotiek) prebytočných emisných kvót AAU (skleníkového plynu CO2) za 5,9 milióna eur. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú dnes zverejnilo ministerstvo životného prostredia na Centrálnom registri zmlúv.

slovakia

left justify in out

Tona emisnej jednotky CO2 vyšla v tomto prípade na 0,83 eura, pričom odhadovaná denná cena za emisnú jednotku býva približne 0,10 až 0,20 centov. Peniaze za predaj pôjdu cez Európsku banku pre obnovu a rozvoj, ktorá ich následne rozdelí na zelené projekty. Aktuálne sú povolenky emisií AAU bez viazanosti na zelené projekty na úrovni 0,01 eura za tonu, v prípade povoleniek s viazanosťou na zelené projekty cenový výbor očakáva stagnáciu na sume 0,1 eura za tonu.

Slovensko dnes podľa ministra životného prostredia Petra Žigu zverejnilo zmluvu medzi Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD) a Španielskym kráľovstvom. "Cena, za akú Slovensku predalo emisné jednotky, je vzhľadom na to, aké boli možnosti pri rokovaniach a že väčšina krajín už splnila redukčné ciele, nad pomery," poznamenal minister s tým, že záujem o emisie je však veľmi malý. Cena sa podľa neho stále vyvíja, iná bola pred desiatimi rokmi, iná pred tromi alebo štyrmi rokmi a dnes je cena na trhu približne 0,20 eura. Po predaji siedmich miliónov ton (jednotiek) prebytočných emisných kvót AAU ostalo Slovensku ešte 20 miliónov ton. "Tie sa budeme snažiť možno ešte v budúcom roku predať a v prípade, že nebudeme úspešní, ostanú nám ako rezerva pre ďalšie obdobie plnenia Kjótskeho protokolu po roku 2014," vysvetlil Žiga.

Cena emisných jednotiek bola podľa Žigu prerokovaná ešte vlani. "Vtedy sa ceny pohybovali na takejto úrovni a som rád, že sa to podarilo, pretože celá suma pôjde na zelené programy, konkrétne na zatepľovanie," doplnil. Slovensko začalo v roku 2007 spolu s EBRD realizovať program, ktorý sa venoval zatepľovaniu budov, pričom presne takýto istý program ponúkne banka od 1. januára 2014 znova pre Slovenskú republiku. "Tí, čo budú chcieť napríklad zatepľovať panelák, sa budú môcť uchádzať o zdroje v rámci tohto programu," vysvetlil minister a dodal, že podmienky budú zverejnené. Podľa Žigu sa do projektu určite zapoja aj komerčné banky, čo znamená, že suma bude násobne väčšia, čo bude príspevkom vlády pre tento program. "Európska banka pre obnovu a rozvoj má mechanizmus na to, ako tieto prostriedky navýšiť, a ja si myslím, že pôjde približne o 35 až 40 miliónov eur," povedal Žiga. Bude to podľa neho príspevok buď na nižšie úroky alebo priamo na investície, ktoré sa toho týkajú. Program fungoval už v roku 2007 a na základe neho sa s EBRD dohodli, že bude pokračovať práve z týchto peňazí. "Program sa týka zateplenia panelákov, no nielen tých, môže ísť tiež o verejné budovy či inštitúcie, nie je to špecifikované len na paneláky," uzavrel minister Peter Žiga.

Slovensko napokon nepredalo Španielsku celý objem 27 miliónov ton (jednotiek) prebytočných emisných kvót AAU (skleníkového plynu CO2), ktoré nám zostali, ale len spomínaných sedem miliónov ton. Znížený objem predávaných emisií bol výsledkom návrhu, ktorý predniesla španielska strana. Slovensku tak zostalo ešte 20 miliónov ton nepredaných prebytočných emisií. "Ostávajú na účte Slovenskej republiky a budeme sa ďalej pokúšať ich predať,“ uviedol minister životného prostredia Peter Žiga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies