Španielsku princeznú Cristinu budú súdiť za daňový podvod

NETKY.SK • 22 December 2014, 22:46 • 2 min
Španielsku princeznú Cristinu budú súdiť za daňový podvod

MADRID - Španielska princezná Cristina, ktorá je obvinená z daňového podvodu v súvislosti s obchodnou činnosťou jej manžela, sa bude musieť postaviť pred súd.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom rozhodol príslušný sudca, ktorý sa neriadil odporúčaním prokuratúry z 9. decembra, aby v prípade sestry nového kráľa Filipa VI. uložil iba pokutu. Štyridsaťdeväťročnú vojvodkyňu z Palmy tak zrejme budú súdiť ako vôbec prvého pokrvného príbuzného španielskeho monarchu, čo ešte viac poškodí povesť rodiny. Cristina sa mala pôvodne zodpovedať aj z prania špinavých peňazí, súd však obvinenie začiatkom novembra zrušil. Až doteraz nebolo jasné, či bude musieť naozaj predstúpiť pred sudcu, keďže podľa španielskeho práva to nie je potrebné, ak obeť - v tomto prípade štát - obžalobu nepodporí.

 

Sudca José Castro v prípade Cristiny stanovil kauciu na 2,7 milióna eur, zatiaľ čo pre jej manžela Iňakiho Urdangarina platí čiastka 15 miliónov eur. Ak princeznú usvedčia, hrozia jej najviac štyri roky vo väzení. Jej právnik Miquel Roca rozhodnutie pred novinármi označil za "prekvapujúce" a oznámil, že proti nemu podá odvolanie. 

Cristinin manžel známy ako bývalý olympionik čelí podozreniu, že spolu s bývalým obchodným partnerom spreneveril verejné prostriedky vo výške šesť miliónov eur prostredníctvom nadácie, ktorej predsedal. V nadácii pôsobila i Cristina, ktorá bola zároveň spoluvlastníčkou spoločnosti označenej vyšetrovateľmi za prostriedok prepierania spreneverených peňazí. Žalobu proti Cristine podala krajne pravicová nátlaková skupina Manos Limpias (Čisté ruky), zatiaľ čo samotné daňové úrady proti nej nič nemajú a dôvod pre vznesenie obvinení nenašla ani štátna prokuratúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona