Španielsko zníži letiskové poplatky

NETKY.SK • 15 Október 2013, 11:26 • 2 min
Španielsko zníži letiskové poplatky

MADRID - Španielsko zníži poplatky, ktoré platia letecké spoločnosti za používanie letísk v krajine a v niektorých prípadoch ich úplne zruší.

slovakia

left justify in out

Opatrenie, o ktorom informovala v pondelok španielska vláda, má oživiť klesajúci záujem o leteckú prepravu. V posledných dvoch rokoch Španielsko poplatky zvyšovalo a na dvoch najväčších letiskách v krajine, v Madride a Barcelone, vzrástli až dvojnásobne. Nízkorozpočtový prepravca easyJet musel preto zatvoriť svoju základňu v Madride a konkurenčný Ryanair obmedzil počet letov a trás. Nižšie poplatky môžu posilniť prepravu na 46 letiskách v Španielsku o zhruba 2 % alebo takmer 4 mil. cestujúcich, uviedla ministerka verejných prác Ana Pastor.

Za deväť mesiacov roka počet prepravených osôb na španielskych letiskách klesol o 4,9 % alebo 7,5 mil cestujúcich. Prispel k tomu najmä klesajúci dopyt po vnútroštátnej doprave v čase, kedy krajina čelí ekonomickému poklesu a letecké spoločnosti rušia domáce trasy. 

Zníženie poplatkov nadobudne účinnosť 1. januára 2014. Bude sa vzťahovať na nové trasy a prípady, kedy aerolínie dokážu zvýšiť prepravu na existujúcich trasách, uviedol regulačný úrad pre letecké dopravu AENA. Poplatky za cestujúceho účtované na trasách, kde sa podarí zvýšiť počet prepravených osôb, klesnú o 75 % a na nových trasách zaniknú úplne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies